Kolumne

subota, 8. listopada 2022.

Pregled haiku- stvaralaštva Tomislava Marijana Bilosnića objavljen u časopisu iris


Zahvalnicu Tomislavu Marijanu Bilosniću na svesrdnoj podršci i pomoći u radu na približavanju kratkih japanskih književnih formi i japanske kulture u Hrvatskoj i hrvatskoga haikua u svijetu


Najnoviji broj časopisa za haiku „Iris“, godište 11., svezak 16., 2022. godine na 314 stranica donosi obilje haiku priloga, od onih posvećenih rezultatima Malog Irisovog natječaja za 2022. godinu, kao i rezultata 9. Natječaja za haiku, i hajge udruge „Tri rijeke“ Ivanić Grad, preko članaka, eseja i osvrta, novih knjiga, razgovora, inozemnih gostiju, hrvatskih autora, odjeka u medijima, do in memoriama poznatim haiku pjesnicima (Duško Matas, Sonja Buljević, Milka Vurdelja, Ivanka Glogović Klarić, Luka Tomić, Vera Primorac). Sve je to učinjeno marom glavne i odgovorne urednice Đurđe Vukelić Rožić, koja ovim putom nastavlja gradbu hrvatskog haiku na temeljima koje je uspostavio Vladimir Devide. 

Suci koji su procjenjivali nagrade za najbolji haiku odraslih 2021. i 2022. godine su Debbie Stranga (Kanada), za 2021. godinu i Tomislav Marijan Bilosnić i Stjepan Rožić (Hrvatska) za 2022. godinu, te Mirjana Rajter, Dubravka Mataušić i Mirjana Drempetić Hanžić za djecu.

Đurđa Vukelić Rožić uz uvodnik i više autorskih tekstova donosi i već prilog  „ Kada vjetar pomete vjetar“, sažet pregled haiku- stvaralaštva Tomislava Marijana Bilosnića, a posvećem životnom i stvaralačkom jubileju ovog autora. Tekst je objavljen na punih šest stranica časopisa.

Udruga „Tri rijeke“ HPOI, Ivanić-Grad. Na 9. Susretima hrvatskih haiđana i Ivanić-Gradu, 2. listopada 2022. godine dodijelilo je i Zahvalnicu Tomislavu Marijanu Bilosniću na svesrdnoj podršci i pomoći u radu na približavanju kratkih japanskih književnih formi i japanske kulture u Hrvatskoj i hrvatskoga haikua u svijetu. Zahvalnicu potpisuj predsjednik Udruge, poznati i nagrađivani haiku pjesnik Stjepasn Rožić.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.