Kolumne

četvrtak, 20. listopada 2022.

Nova knjiga Krunoslava Martinovića


Piše: Mladen Pavković

Krunoslav Martinović, koji živi i radi u Varaždinu, već je dobro poznato ime u likovnoj umjetnosti. Prvu samostalnu izložbu imao je davne 1978. godine u prostorima starih i novih majstora Gradskog muzeja u Varaždinu, a nakon toga još je priredio pedesetak samostalnih izložbi u Hrvatskoj, ali i u inozemstvu. Sudjelovao je i na oko 350 skupnih. Slika olovkom, ugljenom, pastelnim bojama, tušem…, akvarele, gvaševe, a najviše ulja na platnu, po kojima ga mnogi poznaju, a poglavito po impresionističkim temama. Osim toga, stručni poznavatelji likovnosti za njegove crteže ističu da su izuzetni, da je vrstan crtač, tako da se ne bi iznenadili da uskoro priredi i izložbu crteža ili pak objavi knjigu. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Inače, svojedobno je o njegovu radu monografiju objavio i prof. Juraj Baldani, dok mu je ovih dana u nakladi „Tonimir“ izašla iz tiska još jedna vrijedna knjiga s nazivom „Moje slikarstvo“, pa ljubitelji ovog likovnog umjetnika (rodom iz Križevaca) mogu reći da su - došli na svoje.

Knjiga je bogato opremljena, donosi i niz tekstova koje je pisao sam autor, ali i veliki broj reprodukcija u boji.

Nu, kako je Martinović i liječnik-specijalist po zanimanju poglavito ga je, kaže, dojmilo pismo koje je potpisao predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić, a u kojem uz ostalo naglašava da je „čitajući i listajući stranice knjige uživao u zaista fascinantnim umjetničkim potezima i predivnim nježnim bojama oslikanih pejsaža“.

U povodu izlaska ove knjige javili su se i mnogi drugi, koji s pravom očekuju i njegovu novu izložbu i, kako smo već rekli, - novu knjigu.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.