Kolumne

ponedjeljak, 3. listopada 2022.

Jadranka Göttlicher | Mačje bdijenje


Sama sam na moru s mačkom, koja ne voli putovati, a voli more. Moji su se vratili u Zagreb. Morali su. Ja ne moram, već u moru liječim svoje lijevo koljeno. Sjetim se i desnog. Ni ono nije bogznašto. Ni mačka ni ja nismo bogznašto. Ali dobro se družimo i ništa nam ne fali.
Mačka sve manje i manje jede. Kažu – vrućina. Sjećam se da je tako bilo i s našom prvom mačkom. Na kraju ne jede, samo pije. Tu joj ugađam jer obožava piti vodu koja kaplje. To sve mačke vole. Čim čuje zvuk vode iz šlaufa za polijevanje ili iz vanjskog tuša, odmah se od nekud stvori. A ja se dotle mučim mišlju da je negdje zaglavila i da umire. Teškom mukom zadržavam mlaz taman toliko koliko joj paše. Ugađam joj vodom, našom roditeljicom. Bole me leđa i koljena, ali trudim se jer to je sve što sada od mene traži. I skromna, sitna sreća obasja obje.

Evo me s kantom za polijevanje i evo nje. I iskrsne nenadano poetično i slikovito, a nadasve jednostavno rješenje- mačka hvata na svoj ružičasti jezik kapi koje teku s lista naše smokve. Ja uspravna, puštam vodu na lepezasti list, prvo drugo i treće pero, Ema podignute njuškice polako i zahvalno pije. Nije bilo nikoga da to snimi. Ali ja ću se uvijek sjećati tog trenutka i tog ljetnog treperavog svjetla kroz bogatu krošnju.

Inače smo Emu preuzeli od susjeda, kojima je smetala jer se bave turizmom, kako to velebno zovu naši iznajmljivači. Muž ju je uzeo iz azila, a ženi je smetala pa je izabrala nas. Dali su joj ime Ela. Moj se muž kod veterinara zabunio i rekao Ema. Između toga je petnaest godina bila samo Maca. Svega se toga prisjećam sada kada gledam diše li. Mijenjali su joj je vlasnici, imena, kuće, samo je moja ljubav bila stalna. Ja samo što ne umrem s njom.Veterinarka kaže da nije ništa posebno, zapravo sve. Ona je jednostavno stara. Ne želim da je uspavaju. To je zapravo ubojstvo. Smrt, a ne san. A onda je negdje odnesu sa svojim ambulantnim otpadom.

Popila sam Normabel i obišla naš golemi prirodni stražnji vrt. Našla sam predivno prirodno grobno mjesto.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.