Kolumne

nedjelja, 4. rujna 2022.

Pet finalista V.B.Z.-ove književne nagrade 2022.

 


Tko će dobiti 100.000 kuna za najbolji neobjavljeni roman? 📒

­
­

Za V.B.Z.-ovu književnu nagradu za najbolji neobjavljeni roman 2022., koja se sastoji od objavljivanja pobjedničkog romana i novčanog iznosa od 100.000 kunado 10. ožujka 2022., do kada je bio otvoren natječaj, zaprimljena su 92 rukopisa pod šifrom. U drugom krugu selekcije članovi V.B.Z.-ova žirija Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Mile Stojić, Drago Glamuzina i Vanja Kulaš među 10 polufinalista odabrali su pet romana koji se svojom kvalitetom i originalnošću izdvajaju od ostalih. To su:

 

1. šifra: SEVILLA 1003

roman: Cijeli dan kiši u Zagrebu

 

2. šifra: HOLI! HOLI! HOLI!

roman: BIBLIOFILIJA

 

3. šifra: Pričat ćete o tome do kraja života

roman: IZOLACIJA

 

4. šifra: A183914

roman: MISTERIJ GENOMA 

 

5. šifra: BLACK FLAG

roman: DNEVNIK JEDNE NULE

 

Pobjednik će, već tradicionalno, biti proglašen na otvorenju Festivala „Vrisak“ u Rijeci, 11. rujna 2022.

 

Nagrada se dodjeljuje već osamnaesti put i dosad su je dobili brojni poznati pisci iz regije, ali i autori koje je upravo ova nagrada afirmirala na književnoj sceni. V.B.Z. pokušava osigurati pobjedničkim romanima i prijevode na velike jezike pa su u posljednje tri godine dosadašnji pobjednici „Specijalna potreba“ Lade Vukić, „Katarina, Velika i Mala“ Olje Knežević i „Divljakuša“ Marine Šur Puhlovski objavljeni i na engleskom jeziku, dok je „Brdo“ Ivice Prtenjače objavljeno na njemačkom, a upravo se spremaju još neki prijevodi pobjedničkih romana na velike jezike.

 

***


Dosadašnji dobitnici nagrade V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine u razdoblju od 2002. do 2021. godine bili su Josip Mlakić za roman „Živi i mrtvi“, Marinko Koščec za roman „Wonderland“ i Jelena Marković za roman „Escajg za teletinu“, Davor Špišić za „Koljivo“, Nura Bazdulj Hubijar za „Kad je bio juli“, Hrvoje Šalković za „Pravi se da ovo nisi vidio“, Svjetlana Gjoni za „Nula nemo“, Predrag Crnković za „Beograd za pokojnike“, Dragan Pavelić za „Proljeće u Karolinentalu“, Aleksandar Novaković za roman „Vođa“, Ankica Tomić za „Naročito ljeti“, Ivica Prtenjača za roman „Brdo“, Marina Vujčić za roman „Susjed“, Lada Vukić za roman „Specijalna potreba“ i Ivica Ivanišević za roman „Knjiga žalbe“, Marina Šur Puhlovski za roman „Divljakuša“, Olja Knežević za roman „Katarina, Velika i Mala“, Žarko Jovanovski za roman „Pizzeria Europa“ te Ivica Prtenjača za roman „Sine, idemo kući“.
 
Kontakt: Lidija Krvarić, mob: 091 3110 440, e-mail: lidija.krvaric@magmedia.hr

­
­­­
Više

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.