Kolumne

srijeda, 10. kolovoza 2022.

Patnje mladog autora


Knjiga kao posljednja rupa na sviralu ili bijeg od okrutne realnost?

Piše: Jelena Hrvoj  

Neki tamo stručnjaci čiju kompetentnost neću propitkivati nam nagovještaju nam dolazak recesije. Ako ona tek dolazi, ne mogu se ne zapitati što li se to već nekoliko mjeseci odvija oko nas. Smatram da ne postoji osoba koja nije osjetila udarac po džepu. Svakim danom svjedočimo rapidnom nestajanju srednjeg sloja.
Gdje je u tom financijskom rasulu knjiga?

Godinama se progovara o tome kako kultura čitanja u Hrvatskoj propada. Jedan od faktora koji tome pridonose je financijska slabost pojedinca. Vratimo se u ovo vrijeme kad je lita ulja 20 kn, pola kilograma kruha 10 kn, litra mlijeka 9 kn, litra benzina 12 kn…razumljivo je da će ljudi najprije gledati na čistu egzistenciju, a tek onda na sve ostalo.

Kao i u svakoj industriji, tako i u izdavaštvu cijena sirovine i usluga raste. Održavanje konkurentnosti na tržištu, kao i zadržavanje prihvatljivih cijena postalo je Sizifov posao. Tužno je razmišljati o tome kako će mnoge manje izdavačke kuće morati zatvoriti vrata, jer će većina čitatelja biti primorana ganjati akcije ili i dalje kupovati naslove pojedinih velikih izdavača koji mogu priuštiti tiskanje ogromnih tiraža po apsurdno niskim cijenama. Naravno da postoje i oni koji ne pitaju za cijenu, ali takvih strastvenih kolekcionara je premalo da održe mikro izdavaštvo iznad površine vode.

Možemo li očekivati da će država, čiji je budžet odavno presušio, pomoći malima bez političkog zaleđa da opstanu? Na to pitanje slobodno sami potražite odgovor. Hoće li pak knjiga postati sredstvo bijega u ovom surovom, okrutnom vremenu u kojem smo zaglibili? Vjerujem da mnogima hoće. Ipak, knjiga je ono što nas štiti mentalno, a takva nam je zaštita sada prijeko potrebna.

Pa, kako će u nadolazećim godinama izdavaštvo i kultura čitanja mijenjati svoja lica i naličja? Kako će se knjiga preobražavati na tržištu? To ćemo tek vidjeti. Teško je ne priznati kako postoji jedan prikriven strah sviju nas koji smo se našli u ovoj branši, ali je jednako tako važno naglasiti da smo žilava sorta koja svoj posao već dugo radi iz čiste, neokaljane ljubavi prema pisanim mislima, ljupkim snovima i okrutnim tragovima realnosti. Na svima nama ostaje da se pobrinemo održati maštu i snove na životu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.