Kolumne

petak, 15. srpnja 2022.

Mladen Pavković | Ivanka Zdrilić: Sinovi vječnosti


Ivankine pjesme posvećene onima koji su bili prvi kad je trebalo!

Pjesnikinja Ivanka Zdrilić (Zadar,1968.) nije nepoznata široj književnoj publici. Dosad je objavila nekoliko uspješnih knjiga pjesama (Raskrižja, 2012., Zavežljaj ljubavi, 2014, Sjaj nebeske ceste 2021….).  Uvrštena je u neke značajne knjige, a i nagrađivana. 

Ovih dana objavila je još jednu zbirku pjesama, ali ovog puta isključivo s domoljubnom tematikom. Knjiga nosi naziv „Sinovi vječnosti“, Gradska knjižnica Benkovac, 2022.), a mogla je slobodno nositi i naziv „Ne zaboraviti“. 

Tomislav Šovagović uz ostalo je istaknuo da su  pjesme Ivane Zdrilić krik šutljive Hrvatske koja pamti, ali ne viče, dok je  Mile Mamić mišljenja da su njezine pjesme  pune ljubavi i bola, vjere i nade, da djeluju psihoterapeutski: liječe srce i dušu, bistre um, učvršćuju vjeru i nadu, vraćaju dostojanstvo i ponos.

Pjesme su posvećene Vukovaru, Kati Šoljić, hrvatskim generalima i braniteljima, ali i tzv. malim, običnim Junacima Domovinskoga rata, bez kojih sigurno ne bi bilo ni slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države.

Čitaju se lako i pitko.

Ivanka kaže da je i na ovaj način željela i nastojala podsjetiti na sve stradale, ali i žive branitelje – da se ne zaborave, da osjete da nisu i nikada ne će ostati sami. 

Zaposlena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.