Kolumne

četvrtak, 16. lipnja 2022.

Dramski studio Tirena | Predstava Voltaire: Candide ili Optimizam


Dramski studio Tirena
 će u petak, 24. lipnja 2022. u 19:30 sati u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka izvesti predstavu prema Voltaireovom filozofskom romanu "Candide ili Optimizam" pod umjetničko-pedagoškim vodstvom Ines Matić-RakošU predstavi glume: Ivano Črep, Filip Felja, Franka Mikolaci, Lara Malović Kuhar, Hana Delić, Marko Kustura, Mara Čusak i Gabriel Zebec

Candide ili Optimizam je filozofski roman pisca Voltairea objavljen 1759. godine. U središtu romana je lik Candide kojeg profesor Pangloss poučava filozofiji o najboljem mogućem svijetu – ovom našem. Poznata je to filozofska struja filozofa Leibniza koji govori kako: u svemiru je sve tako povezano da sadašnjost nosi u sebi budućnost i svako dano stanje može se objasniti prirodno samo s pomoću stanja koje mu je neposredno prethodilo. Leibnizova filozofija i događaji koji se u romanu događaju Candideu su sušta suprotnost te tvore zanimljivo promišljanje o životu, vremenu te putovanju ne samo kroz države već vrlo indikativno kroz proces života i promišljanja. 

U predstavi srednjoškolske skupine Teatra Tirene poigrali smo se odabirom deset scena iz romana u dramatizaciji Dubravka Mihanovića. Naglasak je stavljen na putovanje i ljubav Candidea i Cunagonde te razvoj likova. 

Cijena ulaznice je 20 kuna, a rezervaciju možete napraviti putem e-maila rezervacije@cekate.hr. Ulaznice se mogu kupiti na blagajni Centra za kulturu Trešnjevka sat vremena prije predstave. Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.