Kolumne

srijeda, 18. svibnja 2022.

Općina Bedekovčina raspisuje natječaj za Susret riječi 2022. godine.

 
Natječaj za pjesničke i prozne radove

Pozivamo sve autore da pošalju svoje dosad neobjavljene pjesničke i/ili prozne radove koji mogu biti na sva tri narječja (štokavski, kajkavski i čakavski). Prozni radovi ne smiju biti duži od četiri kartice teksta (tri stranice računalnog ispisa, font 12, razmak 1,5), a pojedini autor može poslati:

  • po jedan pjesnički tekst na pojedinom narječju,

  • po jedan prozni tekst na pojedinom narječju

Natječaj za sastavak: Moj prostor slobode

Pozivamo sve autore mlađe od 19 godina da pošalju sastavak na temu Moj prostor slobode

U posljednje dvije godine svjedoci smo velikih globalnih promjena, čije posljedice osjećamo i kao uskraćivanje sloboda – osobnih, ali i građanskih. Najveći odjeci svakako dolaze iz iskustva pandemije koronavirusa (sloboda kretanja npr.) i aktualnog rata u Ukrajini.

Jesmo li mi sami stvaratelji slobode? Je li sloboda uopće moguća izvan nas ili je uvijek samo u nama? Uz pojam slobode vežemo dvije ključne vrline: odgovornost i hrabrost. Prema riječima pisca-mislioca i filozofa J. P. Sartrea, „čovjek je osuđen da bude slobodan; jer jednom kad je bačen u svijet, odgovoran je za sve što uradi.“ Smatraš li poput Perikla i Tagorea da „tajna slobode leži u hrabrostii da samo ono što činimo istinski iz srca činimo slobodno, ma koliko patnje iz toga proizašlo“?

Možeš li u njihovim citatima pronaći inspiraciju za ono što dotiče tvoje osobno iskustvo slobode, odnosno njezino uskraćivanje? Smatraš li da sloboda pojedinca, pa tako i tvoja, može globalno utjecati na razvojne tokove društva i svijeta u cjelini? 

Radovi ne smiju biti duži od četiri kartice teksta (tri stranice računalnog ispisa, font 12, razmak 1,5), a naslov se može promijeniti i uskladiti s tekstom. Tekstovi će se ocjenjivati u dvije kategorije: učenici osnovnih škola i učenici srednjih škola. 

Sve radove treba označiti šifrom i s podacima o autoru (ime i prezime autora, adresa i broj telefona) poslati na e-mail susretrijeci@gmail.com. Radovi se mogu dostaviti i na adresu Općinska knjižnica Bedekovčina, Trg Ante Starčevića 3, 49221 Bedekovčina, s naznakom: Za natječaj Susret riječi Bedekovčina 2022. U tom slučaju treba poslati i dodatnu omotnicu s navedenim podacima o autoru.

Tekstove možete poslati zaključno do 15. lipnja 2022. godine. Radovi koji nisu u skladu s uvjetima natječaja neće se razmatrati. Najuspješniji radovi, koje će odabrati stručno povjerenstvo u sastavu Ivan Herceg, pjesnik i prozaik, Marko Gregur, pjesnik i prozaik, i Lana Derkač, pjesnikinja i prozaistica, bit će javno izvedeni na završnoj svečanosti Susret riječi u rujnu u Bedekovčini, a prošireni izbor odabranih radova bit će tiskan u prigodnom zborniku. Za najbolja tri pjesnička/prozna rada, kao i za najbolja tri sastavka osnovnoškolaca i tri najbolja sastavka srednjoškolaca, prema izboru stručnog povjerenstva, organizator osigurava novčane nagrade.     

Općina Bedekovčina


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.