Kolumne

petak, 13. svibnja 2022.

3 nagrade za Malu scenu na međunarodnom festivalu u Bosni i Hercegovini


„VELIKA TVORNICA RIJEČI“ NAGRAĐENA NA MEĐUNARODNOM FESTIVALU U SARAJEVU!

U subotu 7. svibnja dodjelom nagrada završio je sarajevski Festival dječje umjetnosti koji se održava diljem Bosne i Hercegovine.

Kazalište Mala scenasvojom je trilogijom "Velika tvornica riječi" (nastaloj po istoimenoj slikovnici Agnes de Lestrade, a na tekst Brune Margetića), potpuno očaralo više od 900 djece grada Kaknja, a također i stručni žiri!


Naša predstava pomiče granice u kazalištu za djecu spajajući opernu, lutkarsku i dramsku u dosad neviđeni spoj na našim prostorima, što je i bio razlogom da smo se iz susjedne Bosne Hercegovine vratili s čak tri nagrade!
Redateljica predstave, Morana Dolenc, dobila je nagradu za najbolju režiju predstave i kako kažu FEDU -ovci „ našu djecu odvela u svijet pouke, znanja, mašte i inovacije“. Žiri je nagradu obrazložio uistinu divnim riječima: "Inovativna režija, sjajno osmišljena trilogija, vješto vođenje svih priča koje se mogu pogledati i odvojeno i zajedno, a da funkcioniraju bez ijedne dramaturške, tehničke i kreativne omaške!“

Nagradu za najbolju glumicu ravnopravno dijele Josipa Bilić i Buga Marija Šimić, dvije mlade, operne pjevačice koje u ovoj predstavi, uz avidne glasovne mogućnosti pokazuju i dokazuju koliko je gluma sastavni dio opernog pjevanja.  Žiri je nagradu obrazložio sljedećim riječima: "Ove dvije sjajne glumice pokazale su besprijekornu tehniku, stilsku ujednačenost, muzičko-scensku uvjerljivost koristeći raskošan asortiman scenskih sredstava u donošenju likova, tako da su potpuno zasluženo ravnopravno podijelile ovu nagradu." Vrlo je rijetko, ako ne i do sad neviđeno, da operne pjevačice dobiju za pjevačke uloge – glavne glumačke nagrade, zbog čega je naš ponos još i veći.

Predstava „Velika tvornica riječi“ praizvedena je u kazalištu Mala scena u Zagrebu 16. prosinca 2021. godine i nastavak je interdisciplinarnog istraživanja u kazalištu za djecu i mlade. 

Skladatelj ove jedinstvene produkcije je Borna Erceg, kostimografkinja je Dubravka Skvrce,  za scenografiju, dizajn i izradu lutki zaslužni su Morana Dolenc i Drago Dolenc, Domagoj Klasić oblikovao je svjetlo, a Ana Dadić pratila je na klaviru sve tri izvedbe uživo! Predstavu je producirala Buga Marija Šimić uz asistenticu produkcije Vanesu Petrac, fotograf predstave je Mirko Cvjetko, a plakat je dizajnirala Ana Goja.  

Uz nagrađene Josipu Bilić i Bugu Mariju Šimić, u predstavi sudjeluju još i Nikola Radoš, Katarina Arbanas i Matic Zakonjsek.

Predstava je namijenjena uzrastu od 5 godina naviše. 

Pratite naš raspored na : www.mala-scena.hr  i pogledajte zašto smo oduševili djecu i žiri u Bosni i Hercegovini!


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.