Kolumne

ponedjeljak, 21. ožujka 2022.

U organizaciji udruge Ritam misli 19. i 20. ožujka 2022. održan je pjesnički maraton Poezijom govorim / S poezijo govorim



Pjesnički maraton, je maraton emocija, zagrljaja, prijateljstva. Maraton pozitivne energije i neiscrpnih pjesničkih igara riječima. 

Predsjednica udruge, Ljubica Ribić, kaže: “Iza nas su dva dana poezije, dva dana čistih, iskrenih pozitivnih emocija. I kroz tamne oči nerazumnih postupaka nečovječnosti pjesnik pronalazi svjetlu nit u koju ugrađuje ljubav koja je jednaka za sve ljude. Pjesnik je stablo koje svojim korijenjem dodiruje druga stabla i povezuje se u neprekidni tok energije zemlje. Koje svojim granama češlja vjetar šapućući mu bol zemlje i ljepotu života.“

Nastavlja – “Danas, u ova nemila vremena, vremena pandemija i ratova, danas je potrebno pisati život i širiti ljubav. U ova dva dana pjesničkog maratona, pjesnici su dali  svoj doprinos širenju energije ljubavi i podrške, energije prijateljstva i strpljivosti. Svaki stih je odaslan iz njedara u visine. Osmjesi su neprocjenjivo bogatstvo, sudionici pjesničkog maratona Poezijom govorim su u svojim džepovima, torbama, srcima donijeli i ponijeli pregršt osmijeha.”

Nakon svečanog otvorenja pjesničkog maratona u svečanoj dvorani Županijske palače Varaždin,   pozdravnim govorom i podrškom pjesnicima su se  obratile: ispred Varaždinske županije, zamjenica župana Silvija Zagorec, ispred Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu, ministrica u Ministarstvu za vanjske poslove, Jožica Bračun Bokor.  

U programu, Poezijom govorim, koji je trajao dva dana, sudjelovalo je oko šezdeset autora iz Slovenije i Hrvatske. Pjesnicima su se pridružile mlade varaždinske glazbenice, Lora Breški i Bruna Hercigonja, te pjesnikinja i glazbenica Sonja Bećirević Kušec na flauti. U prvom, svečanom dijelu programa pjesnici su svojim stihovima odaslali poruke mira i slobode. Na samom početku programa pročitani su stihovi ukrainskih pjesnika, dajući time snažnu poruku podrške i prijateljstva napaćenom narodu Ukraine. Stotinu žuto plavih leptirića bili su simbol preobrazbe i slobode leta. Života dostojan za čovjeka. Nakon svečanog programa pjesnici su ponijeli žute i plave leptire kao simbol života bez ratova. 

U drugom dijelu programa, četrdesetak pjesnika zasadilo je pjesnički javor, ove godine crveni, na trgu Matije Gupca u Varaždinu. Prvo pjesničko drvo, zeleni javor, posađen je 2018. “Uz poeziju i glazbu ove godine je još jedno malo drvo je dobilo svoj dom, svoju adresu. Na pjesnicima je da ga obilaze i govore o njemu u svojim stihovima.” – rekla je Ljubica Ribić. Poeziranje se nastavilo cijelo poslijepodne. Stihovi su se miješali sa zvucima vjetra i flaute. Najuporniji pjesnici ostali su dugo u noć u kavani Stara vaga gdje su uz tekstove Bijelog dugmeta  u izvedbi muzičara okupljenih pod imenom Pastiri opušteno sumirali dan.

U nedjelju, 20. ožujka, poezija je žuborila uz glazbu hladnog vjetra i šum vrba povijenih ponad Drave. Ispred Arene Varaždin slavio se život i radost, sloboda i mir. Glazba i stihovi ispreplitali su se s glazbom prirode i prenosili se šumom vjetra niz krošnje. U program je meditativnom glazbom, zvukovima gonga uvela gošća iz Slovenije, Mia Frangeš. Drava kao inspiracija zaiskrila je u stihovima pjesnika. U programu Život u toku, pjesničkog maratona sudjelovalo je oko trideset autora. U glazbenom dijelu programa sudjelovali su  pjesnici glazbenici, Sonja Bećirević Kušec i Alija Bećirević koji su sevdahom protkali dah zime te Milko Kiš, kantautor.  Usprkos sjevercu, popila se kava, sok, voda, pojela savijača napravljena vrijednim rukama pjesnika Ružice Šafranec Kišur i Josipa Šafranca. Kroz dvodnevni program vodili su nas pjesnici Ljiljana Vuglač, Ljiljana Mladenović, Ljubica Ribić, Nenad Slukić i Milan Novak, a sve su fotografijama zabilježili Ivanka i Ivan Grahovec, Ivan Goran Žunar i Filip Marošević Fodor.


Prema riječima pjesnika, organizatora programa Milana Novaka: “Ritam misli je tu za vas i zbog vas, ali ne bi mogao bez pomoći prijatelja. Ovim putem zahvaljujemo na svesrdnoj pomoći prijateljima pjesnicima, sponzorima: Varaždinskoj županiji, Areni Varaždin, Parkovima d.o.o. Varaždin; restoranu CBS Svibovec Podravski; vinariji Šafran Breznički Hum; kavani Stara vaga Varaždin  i medijima: Vtv – Varaždinskoj televiziji, Radiu Sjeverozapadu, Radiu Novi val, Varaždinskim vijestima, Časopisu Kvaka, Radio Megatonu, Akademiji Art… i drugima koji su nam možda promakli.”

U nadi da će se tamni oblaci, što su se nadvili nad sve zemlje svijeta, razići, članovi udruge Ritam misli poezijom pokušavaju stvarati bolji svijet. 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.