Kolumne

četvrtak, 17. ožujka 2022.

Naklada Ceres | Pozivnica na predstavljanje slikovnice Potresec, autorice Mirne Gajski Jolić




Zagrebački potres jedan je od niza traumatskih događaja s kojima se autorica susreće i koji ostavljaju dubok trag u njezinom životu. Ovo je njezina prva slikovnica za djecu i mlade, kojom autorica približava iskustvo potresa upravo najranjivijoj skupini te ih podržava da svoje osjećaje izraze, da o njima govore i traže podršku od odraslih. U slikovnici autorica nas podsjeća kako Zemlja arhetipski pripada ženskoj energiji te nas time poziva da spoznamo kolika je snaga Majke – Žene – Zemlje, što često zaboravljamo, podcjenjujemo i umanjujemo.

Iskustvo dvaju potresa u razmaku manjem od godine dana, ostavile su specifičan psihički utjecaj na svakoga od nas, posebno na one najmanje koji navedeno iskustvo ne mogu integrirati i proraditi kao odrasli. Stoga ova slikovnica otvara izazovnu temu na djeci primjeren način i to demistifikacijom činjenice da živimo na potresnom području, činjenicom da su teški osjećaji dio svačijeg iskustva i da djeci treba podrška i iskrenost upravo kada takvi osjećaji nastupe.

Maleni lik Potreseca čitateljima iskreno priča svoju priču, prikazujući se kao maleni dječak koji nepredvidljivo i nenajavljeno dolazi i koji promišlja o sebi na svjestan i prisutan način. Ova slikovnica je podrška djeci i odraslima da stvari ne “stavljaju pod tepih”, ima zagovaračku dimenziju koja odgovara činjenici da trebamo promišljati o sigurnosti naših građevina te predstavlja dirljiv susret djevojčice i Potreseca u svoj lepezi raznih osjećanja koji su prisutni u teškim i kriznim vremenima. Naziv slikovnice proizašao je iz riječi koju je autoričina kćerka Nika koristila kada se potres prvi put dogodio. Nika ga je prozvala Potresec.

Mirna Gajski Jolić (autorica), diplomirana geštalt psihoterapeutkinja i socijalna pedagoginja, zaposlena je u jednoj zagrebačkoj udruzi kao koordinatorica programa za mlade. Živi i radi u Zagrebu od 1983. godine. Tek nekoliko godina se bavi pisanjem, a počela je nakon što je sudjelovala u pisanju obiteljske knjige o moždanom udaru svoje majke i životu obitelji nakon toga. Pisanje smatra svojevrsnom terapijom i traganjem za autentičnim izričajem kojim dijeli svoje istinsko necenzurirano „ja“. Niz godina radi kao savjetovateljica i odnedavno kao psihoterapeutkinja, a u svijet slikovnica ulazi knjižicom za djecu - Potresec. I dalje namjerava pisati - za djecu i odrasle.

Katarina Matković (ilustratorica), 2011. godine magistrirala je Vizualne komunikacije na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu. Godine 2018. otvara obrt za dizajn i ilustraciju, a 2021. s Irinom Halar Srdarević pokreće brend za izradu dječjih tapeta, papirnih dekoracija i ilustriranih priča. Dosad je radila na nekoliko slikovnica, a ilustracija joj je velika ljubav i često je nastoji ukomponirati i u dizajnerske projekte.

Veselimo se Vašem dolasku!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.