Kolumne

petak, 21. siječnja 2022.

Sonja Smolec | Nova knjiga Tomislava Beronića: Frangere pane, Priče o Frankopanima


Početkom 2022., u nakladi Društva "Kvaka", objavljena je knjiga Tomislava Beronića "Frangere pane, Priče o Frankopanima", autora po
znatog po trilogiji Peta dimenzija, Tajanstveni tekton, Vrijeme snova.

Vrijedno je spomenuti da je za knjigu Peta Dimenzija, 2018. godine bio nagradu Artefakt za najbolju knjigu iz područja spekulativne fikcije objavljenu 2017.

Tomislav Beronić radio je na knjizi o Frankopanima više od godinu dana. Za to vrijeme studiozno je proučavao sva relevantna područja, priče i legende te pored stvarnih događaja, tamo gdje nije bilo podataka, savršenom je preciznošću dodao elemente fikcije i njima izgradio knjigu koja je odmah nakon najave pobudila velik interes, kako pojedinaca, tako i knjižara i drugih ustanova diljem Hrvatske i van nje.

Priče o Frankopanima počinju davne 1133. godine slijedeći rodoslovno stablo počevši s knezom Dujmom. 

Tomislav Beronić na 453 stranice priča am zanimljive i intrigantne priče koje plijene pažnju čitatelja, vodeći se kako načinom govora društvenih staleža tog vremena, decentnima ipak profinjenim opisima odjeće, detaljima u pripremi hrane i svim onim što je činilo život tog vremena.

Čitanjem tih priča stječemo dojam da se nalazimo upravo tamo, da iz prikrajka promatramo filmične scene koje se pamte.

Ovo su romantične priče o tome kako su knezovi Krčki lomili kruh i uzeli ime Frankopan, o kneginjama koje su tajnu pripreme toga kruha ljubomorno čuvale i prenosile dalje i o receptima na raznim jezicima i pismima koji su uvijek nosili snažnu poruku o vremenu, čovjeku, obitelji i narodu.

Ova knjiga zaslužuje naslov Knjige godine, ne samo Društva "Kvaka", već i cijele hrvatske književne i povijesne scene, kojoj je ovakva knjiga nedostajala.

Kao dodatak, na kraju knjige nalaze se i dodatna objašnjena, te kompletno rodoslovno stablo Frankopana.

O autoru:

Tomislav Beronić, rođen je 9. srpnja 1965. u Vukovaru. Osnovnu školu završio je s odličnim uspjehom u Borovu naselju, a Matematičku gimnaziju u Vukovaru. Nakon odsluženog vojnog roka, školovanje nastavlja na Zagrebačkom sveučilištu, studij matematike i cestovnog prometa. Za vrijeme studiranja upoznaje suprugu s kojom je do današnjih dana. Nikada nije radio u struci prometnog inženjeringa, već cijeli život provodi kao programer. Izdavaštvom se počeo ozbiljno baviti još kao student. Radio je u Studentskom listu, prvo kao tehničar, zatim novinar i na kraju jedan od urednika. S jednim kraćim prekidom, cijeli život je bio privatni poduzetnik. Desetak godina je sa suprugom živio u Švicarskoj i Njemačkoj. Planirali su još nekoliko godina biti u Austriji, ali zbog obiteljskih razloga su odustali od te ideje i naselili se u selu Krnjak kraj Karlovca. Imaju jednu kćer po kojoj je glavna junakinja Pete dimenzije dobila ime.

Osim gore navedene trilogije, Tomislav Beronić objavio je još dva romana, Memoari utajivača poreza, i Proračun, obje u nakadi Društva "Kvaka"

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.