Kolumne

srijeda, 26. siječnja 2022.

Naklada Ceres | Dvije nove slikovnice!


C:\Users\Marija Drempetić\Desktop\Slikovnice\Blanka i oblaci\naslovnica za web.png



Sadržaj:

Blanka je djevojčica koja se boji grmljavine, ali to će se promijeniti kad joj jedne večeri priđe maleno neobično stvorenje i odvede je u nevjerojatnu pustolovinu... Upoznat će tri oblaka koje često možemo vidjeti na nebu i u njima steći nove prijatelje, a oni će joj otkriti kako nastaje grmljavina. Oni će joj se jedan po jedan predstaviti, a ona će ubrzo sama dokučiti kako grmljavina nastaje. To otkriće će ju oduševiti pa će se sretna vratiti kući i oslobođena straha od grmljavine spremna novo znanje podijeliti s drugima.

Ova vedra, utješna i edukativna priča vodi nas u svijet iznad oblaka gdje je sve vedro, toplo i zaigrano, vrijeme baš onakvo kakvo je djeci najdraže.

 

O autorici:

Ana Dobričić rođena je 1979. u Zagrebu. Nakon što je diplomirala talijanski i španjolski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu počinje raditi kao profesor te ostaje u struci sve do 2009. 

Pisanjem se počinje baviti sasvim slučajno kako to često i biva. U pokušaju da napiše samo koncept slikovnice za jednu drugu svrhu spontano i samostalno ju cijelu dovršava te tako nastaje njen prvi naslov Blanka i oblaci. Ponesena stvaralačkim naletom ubrzo dovršava i Čarobne naočale, svoju drugu slikovnicu, za koju ubrzo dobiva ponudu za izdavanjem od jedne izdavačke kuće specijalizirane za dječju literaturu.

Sljedeća dva naslova nastaju ubrzo nakon inspirirani situacijom u kojoj smo se našli, a  sa željom da najmlađima pokušaju pojasniti i približiti problematiku koja ih je snašla, a koju njihovi maleni umovi ne mogu u potpunosti razumjeti iz informacija kojima su okruženi.

Pisati namjerava i dalje jer uvijek će biti potrebe za približavanjem nekog pojma ili problema djeci, a u kombinaciji sa svojom strukom koja ju vječito tjera da djecu nečemu nauči teme će vrlo vjerojatno i dalje biti poučne i informativne.




C:\Users\Marija Drempetić\Desktop\Ceres objavljeno\Gajski Jolić- Potresec\slika-web-potresec.png

adržaj:

Zagrebački potres jedan je od niza traumatskih događaja s kojima se autorica susreće i koji ostavljaju dubok trag u njezinom životu. Ovo je njezina prva slikovnica za djecu i mlade, kojom autorica približava iskustvo potresa upravo najranjivijoj skupini te ih podržava da svoje osjećaje izraze, da o njima govore i traže podršku od odraslih. U slikovnici autorica nas podsjeća kako Zemlja arhetipski pripada ženskoj energiji te nas time poziva da spoznamo kolika je snaga Majke – Žene – Zemlje, što često zaboravljamo, podcjenjujemo i umanjujemo.

Iskustvo dvaju potresa u razmaku manjem od godine dana, ostavile su specifičan psihički utjecaj na svakoga od nas, posebno na one najmanje koji navedeno iskustvo ne mogu integrirati i proraditi kao odrasli. Stoga ova slikovnica otvara izazovnu temu na djeci primjeren način i to demistifikacijom činjenice da živimo na potresnom području, činjenicom da su teški osjećaji dio svačijeg iskustva i da djeci treba podrška i iskrenost upravo kada takvi osjećaji nastupe.

Maleni lik Potreseca čitateljima iskreno priča svoju priču, prikazujući se kao maleni dječak koji nepredvidljivo i nenajavljeno dolazi i koji promišlja o sebi na svjestan i prisutan način. Ova slikovnica je podrška djeci i odraslima da stvari ne “stavljaju pod tepih”, ima zagovaračku dimenziju koja odgovara činjenici da trebamo promišljati o sigurnosti naših građevina te predstavlja dirljiv susret djevojčice i Potreseca u svoj lepezi raznih osjećanja koji jesu prisutni u teškim i kriznim vremenima. Naziv slikovnice proizašao je iz riječi koju je autoričina kćerka Nika koristila kada se potres prvi put dogodio. Nika ga je prozvala Potresec.

O autorici:

Mirna Gajski Jolić, diplomirana geštalt psihoterapeutkinja i socijalna pedagoginja, zaposlena je u jednoj zagrebačkoj udruzi kao koordinatorica programa za mlade. Živi i radi u Zagrebu od 1983. godine. Tek nekoliko godina se bavi pisanjem, a počela je nakon što je sudjelovala u pisanju obiteljske knjige o moždanom udaru svoje majke i životu obitelji nakon toga. Pisanje smatra svojevrsnom terapijom i traganjem za autentičnim izričajem kojim dijeli svoje istinsko necenzurirano „ja“. Niz godina radi kao savjetovateljica i odnedavno kao psihoterapeutkinja, a u svijet slikovnica ulazi knjižicom za djecu - Potresec. I dalje namjerava pisati – za djecu i odrasle. Naklada Ceres daruje slikovnice!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.