Kolumne

srijeda, 10. studenoga 2021.

Sjećanje na Tina 2021.

 


U petak 12. studenog 2021. u 12 sati u Gostionici "Pod starim krovovima" (Basaričekova 9) Amelia Panić Grazio, Sara Renar, Irena Šekez Sestrić, Goran Grgić i Goran Matović (autor događanja) priređuju tradicionalni program Sjećanje na Tina. Ovim programom Teatar poezije obilježava 130. godišnjicu rođenja i 66. obljetnicu smrti velikog hrvatskog pjesnika Tina Ujevića.  

Magija je prva riječ što nam pada na pamet kad pomislimo na učinak pjesništva kakvo je Ujevićevo, pjesništva koje sve kazano preobražava i svemu slućenome daje moć i ljepotu kakve prethodno nije imalo.

U scenskom kolažu Sjećanje na Tina umjetnice i umjetnici obnavljaju magični govor velikog Tina. Sjećanje na Tina 2021. odvija se na stotu obljetnicu otkad se Ujević prestaje potpisivati Augustin te uzima samo završetak imena Tin. U ovogodišnji programu uvršteni su: Pobratimstvo lica u svemiru, Ispit savjesti, Proslov pred čitanje, Svakidašnja jadikovka, Alkoholni sni, Džungla, Igračku vjetrova, Nokturno…

Posebnu atrakciju ovogodišnjem programu priredit će nam Amelia Panić Grazio koja će govoriti Pobratimstvo lica u svemiru. Ta čudesna djevojčica još nema ni tri godine!

Ujević je od 1940. pa sve do svog odlaska na drugu obalu 12. studenoga 1955. rado šetao Gornjim gradom pa je prema predaji zalazio i u Gostionicu Pod starim krovovima u društvu Saliha Alića. Svoj zagrebački život rasporedio je između Nacionalne biblioteke, podstanarske sobice u Selskoj i zagrebačkih gostionica. Za vratima gostionice Tin je pronalazio nove inspiracije i vodio genijalne monologe. Svaki prostor Ujević je znao pretvoriti u svojevrstan teatar. 
Kroz fragmente iz Ujevićeva opusa glumice, glumci i glazbenici otvaraju novi, živi dijalog s kolosalnim pjesnikom. Sjećanje na Tina odvija se tradicionalno svake godine na dan Ujevićeve smrti. 

Tinova gostionica pruža sjajan okvir za nove dijaloge s pjesnikom, čiji nas magični govor osvaja i zavodi.

Veliki mag riječi Zagrebu je dao sjaj duhovne prijestolnice. Tinovi monolozi i šutnje za vratima gostionice ušli su u legendu. Da nije bilo Tina, duhovna slika zagrebačke i hrvatske kulture bila bi lišena čuda Riječi. 

Gdje god bi se pomicao, otvarali su se svjetovi i događao teatar: nezaboravni Tinov teatar. Sjećanje na Tina obnavlja se, uz sudjelovanje brojnih umjetnika, svake godine na dan smrti velikog pjesnika, pa će to i ove godine biti događaj bez kojeg je Zagreb nezamisliv. 

Radujemo se ponovnom susretu s vama,

                                      Vaš Teatar poezije

Ulaz na program je slobodan uz obavezne Covid potvrde

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.