Kolumne

četvrtak, 25. studenoga 2021.

Predavanje Prof. dr. sc. Željka Holjevca “Stjepan Radić u hrvatskoj povijesti i kulturi (povodom 150. obljetnice rođenja)”

 

Odjel za hrvatsko glagoljaštvo Matice hrvatske u suradnji s Odjelom za povijest, u sklopu projekta Večeri obljetnica, s radošću poziva sve ljubitelje hrvatske kulture na predavanje

prof. dr. sc. Željka Holjevca "Stjepan Radić u hrvatskoj povijesti i kulturi (povodom 150. obljetnice rođenja)".

Predavanje će se održati u utorak, 30. studenoga 2021., u 18.00, u Dvorani Jure Petričevića, Strossmayerov trg 4 – Ulica Matice hrvatske 2.

Predavač će predstaviti ličnost i djelo intelektualca i političara Stjepana Radića (11. 06.1871.,Trebarjevo Desno) koji je s bratom Antunom 1904. godine osnovao Hrvatsku pučku seljačku stranku koja se borila za nacionalna prava, demokratizaciju društva i socijalnu pravdu za sve. Pisao je o financijskoj znanosti i suvremenoj ustavnosti, a glagoljicu je smatrao važnom osnovom za slavenski nacionalizam.

Njegove misli o narodnoj bijedi, inteligenciji, smislu književnika, rodoljublju, slozi, vjeri, slobodi, jeziku, narodnoj svijesti, pravdi i srodnim temama i danas su poticajne kao poruke i pouke iz prošlosti. Umro je 8. kolovoza 1928. od posljedica atentata u Narodnoj skupštini u Beogradu.

Predavanje će biti održano u skladu s propisanim epidemiološkim mjerama, stoga je broj nazočnih ograničen, a nošenje zaštitne maske obvezatno.

Veselimo se Vašem dolasku!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.