Kolumne

četvrtak, 4. studenoga 2021.

O makedonskoj nematerijalnoj baštini upisanoj na UNESCO-voj listi | Zadar. 2.-4.11.2021.

 
U sklopu kulturne suradnje grada Zadra i Štipa iz Makedonije, od 2. do 4. studenoga u Zadru su boravili dr. sc. Zoran Malinov i gosp. Zoran Kostovski, ravnatelj Nacionalne ustanove – Univerzitetske biblioteke „Goce Delčev“ u Štipu. Za napomenuti je da su Gradska knjižnica Zadar i Biblioteka „Goce Delčev“ još 2008. godine potpisale protokol o međusobnoj suradnji, te da su proteklih godina u Štipu gostovali glumci Kazališta lutaka Zadar, HDLU Zadar, a posebnom publikacijom predstavili su se zadarski književnici.


Tomislav Marijan Bilosnić pozdravlja goste iz Makedonije

Gosti iz Makedonije, kao i ranijih godina nastupili su u Gradskoj knjižnici Zadar. Tako je u utorak 2. studenoga, u Gradskoj knjižnici, pred biranom zadarskom publikom dr. Zoran Malinov govorio o makedonskoj nematerijalnoj baštini upisanoj na UNESCO-voj listi, kao što su Festival svetih četrdeset mučenika na brdu iznad Štipa, dinamično makedonsko kolo zvano kopačkata, glasoečko muško dvoglasno pjevanje iz tetovskog kraja, martenica (makedonska, bugarska, rumunjska i grčka rukotvorina izrađena od bijelih i crvenih vunenih niti, te hiderles makedonska i turska, tatarska i romska proslava dolaska proljeća.  

Ravnatelj Biblioteke „Goce Delčev“ gosp. Zoran Kostovski, biranim se riječima osvrnuo na štipsko-zadarsku kulturnu suradnju, poglavito u domeni bibliotekarstva, te je iscrpno govorio o zavičajnom odjeljenju Univerzitetske biblioteke „Goce Delčev“ u Štipu, kao i o odjeljenju u kojemu ova ustanova čuva djela i sjećanja na suradnju s Hrvatskom, kao i tamošnjom hrvatskom nacionalnom manjinom. Posebna tema njegova predavanja bila je posvećena doktorima znanosti iz grada Štipa, posebno onima koji su stekli svjetski ugled. Ovom prigodom gosp. Kostovski darovao je više makedonskih izdanja Gradskoj knjižnici Zadar.

Goste iz Makedonije pozdravili su predstavnici Gradske knjižnice Zadar, gđa. Mirjana Majić, predsjednica Makedonskog kulturnog društva Biljana – Zadar, dok je književnik Tomislav Marijan Bilosnić, govorio o hrvatsko.makedonskim kulturnim i političkim svezama od Petra Preradovića i Josipa Juraja Strossmayera do današnjih dana.  

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.