Kolumne

četvrtak, 4. studenoga 2021.

14. Međunarodni festival književnosti

Dani prijatelja knjige u Rijeci

Program i imena nagrađenih


IMENA DOBITNIKA KNJIŽEVNIH NAGRADA I PROGRAM 14. MEĐUNARODNOG FESTIVALA KNJIŽEVNOSTI – DANI PRIJATELJA KNJIGE

 

Hrvatsko književno društvo i MKD Ilinden - Rijeka imaju čast pozvati vas na 14. međunarodni festival književnosti "Dani prijatelja knjige" i otvaranje Dana Makedonske kulture 5. i 6. studenog. 2021. Rijeka, petak 5.11.2021. Gradska vijećnica grada Rijeke (Korzo 16).

Prvi dio programa:

18:00 - Otvaranje Festivala književnosti - “Dani prijatelja knjige” 2021.

- Dodjela nagrada društva, predstavljanje nagrađenih autora i knjiga.

Dobitnici godišnjih nagrada:

- Nagrada za životno djelo ‘’Književno pero’’ dodjeljuje se književnici Ljerki Car Matutinović za dugogodišnje aktivno i uspješno djelovanje, te izuzetan i trajan doprinos u promicanju hrvatske književnosti i kulture.

- Nagradu “Književno pero” za dugogodišnje književno stvaralaštvo, promicanje međunarodne kulture i suradnje između pojedinaca i društva za 2021., dodjeljuje se književnicima:

- Saši Ognenovskom iz Makedonije

- Vanji Angelov iz Bugarske

- Nedjeljku Terziću iz Srbije

- Mihajlu Sidorževskom iz Ukrajine

- Nagradu za prevodilaštvo „Fikret Cacan“ za 2021. godinu dodjeljuje se Zadraninu dr.sc. Šenolu Selimoviću.

- Nagradu „Josip Eugen Šeta“ za najbolji neobjavljeni rukopis za 2021. dodjeljuje se pjesniku Josipu Praniću iz Vele Luke za rukopis „Zbrka 2“.

- Nagradu „Književno pero“ za “Knjigu godine” u nakladi Hrvatskog književnog društva za 2021., dodjeljuje se makedonskom pjesniku Borčetu Panovu, za pjesničku zbirku „Krv koja žonglira s osam tisuća poetskih misli“.

- Nagradu „Književno pero“ za ‘’Knjigu godine’’ izvan naklade Hrvatskog književnog društva za 2020./2021., dodjeljuje se splitskoj pjesnikinji Anđelki Korčulanić za zbirku pjesama „Svjetlice, nakladnik, udruga Kvaka.

- Nagradu „Književno pero“ za “Roman godine” izvan naklade Hrvatskog književnog društva za 2020./2021., dodjeljuje se makedonskom autoru Saši Ognenovskom za roman „Turneja, nakladnik Begemot - Skopje.

- Nagradu „Književno pero“ za najbolju “Zbirku pjesama” u nakladi Hrvatskog književnog društva za 2021., dodjeljuje se pjesnikinjama Antoniji Martinčić za zbirku „Putevima nirvana“ i Marici Žanetić Malenica za zbirku „Zlatarica riječi“ 

- Nagradu „Književno pero“ za najbolju “Zbirku pjesama” izvan naklade Hrvatskog književnog društva za 2021., dodjeljuje se pjesniku Peji Šimiću za zbirku „Nebeske vibracije“, nakladnik Matica Hrvatske - Ogranak Osijek.

- Nagradu „Književno pero“ za najbolji “Prvijenac” izvan naklade Hrvatskog književnog društva za 2021., dodjeljuje se autorici Ljubici Rogulj za zbirku priča „Bonaca sna “, nakladnik Kerigma-Pia, Zagreb

- Nagradu „Književno pero“ za najbolji “Prvijenac” u nakladi Hrvatskog književnog društva za 2021., dodjeljuje se autorici Hermini Trošelj za zbirku priča „Moj čudesni svijet“.

- Nagradu „Književno pero“ za najbolje “Ilustracije u knjizi” u nakladi Hrvatskog književnog društva za 2021., dodjeljuje se Tihomiru Ivančanu za ilustracije u knjizi „Moj čudesni svijet“ (Hermine Trošelj).

- Nagradu „Književno pero“ za najbolju “Knjigu eseja” u nakladi Hrvatskog književnog društva za 2021., dodjeljuje se autorima: Ferrucciu Burburanu i Zlatku Moranjaku za knjigu „D’Annunzijev potpis “

- Nagradu „Borivoj Bukva“ za najbolju haiku zbirku izvan Hrvatske za 2021., dodjeljuje se autoru Dejanu Bogojeviću iz Valjeva, Srbija za knjigu „Brode nove priče / New stories sailing”

- Nagradu „Borivoj Bukva“ za najbolju haiku zbirku u Hrvatskoj za 2021., dodjeljuje se autorima dvojezične haiku zbirke „Nexus” (hrvatsko/engleski), Michaelu Dudleyju iz Kanade, Tomislavu Maretiću iz Zagreba i Dejanu Pavlinović iz Pule)

- Pohvaljeni su haiku zbirke i autori/ce: 

- „Latice / Petals” - Nada Jačmenica, nakladnik Hrvatskozagorsko književno društvo, Sveti Križ Začretje 

-„Vrabac s orlovima klikće” - Milan Rupčić, Vlastita naklada, Zagreb, 

- „Šareni haiku” Ivan Grahovec, Udruga umjetnika Vjekoslav Majer 

Pohvaljeni su autori i knjige koje su stigle na natječaj za “Knjigu godine” izvan naklade Hrvatskog književnog društva objavljene 2020./2021: 

- Goran Vrhunc, “Ranjeni golub iznad sarajevskih bara”, UU Planet poezija, Sarajevo 

- Marija Bartolović, “Riznica mog srca”, Udruga povjesničara i baštinika zavičajne starine Slavonije, Baranje i Srijema, 2020., Slavonski Brod 

- Boris Jovanović Kastel, “Ako dojedrim”, JU Narodna biblioteka Stevan Samardžić, Pljeva. 

- Zvonimir Grozdić, “Skupljači soli”, Sisačka udruga za promicanje alternativne i urbane kulture -Stupno

- Milena Zlateska, “ Na obali & На брегот”, Zajednica Makedonaca u Republici Hrvatskoj, Zagreb 

____________________________________________

- Poetsko-glazbeni maraton, (prvi dio )

Drugi dio programa:

19:00 - Nastup MKD Ilinden povodom otvaranja “Dana makedonske kulture” i 30-te obljetnice osnutka društva

- Mr.sc. Biljana Stojanovska: 100 godina od rođenja Blaža Koneskog (1921.-1993.) makedonskog književnika i jezikoslovca...

- Dodjela međunarodne nagrade “Književno pero” za književni doprinos

- Poetski maraton, (drugi dio)

____________________________________________

Subota, 6.11.2021.

Dvorana MKD Ilinden, (Matačićeva 5)

11:00 -13:00 - Riječka književna jutra. Predstavljanje nagrađenih knjiga i autora. Poetski maraton članova Hrvatskog književnog društva i prijatelja 19:00 - dvorana MKD Ilinden (Matačićeva 5). 

- Samostalna izložba slika Nađe Cenov (posmrtno)

- Nastup MKD Ilinden 

- Predstavljanje dobitnika nagrade "Književno pero" makedonskog književnika Saše Ognenovskog, Vanje Angelove iz Bugarske, Nedjeljka Terzića iz Srbije i Mihajla Sidorževskog iz Ukrajine. Poetski maraton. 

Nikola Šimić Tonin


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.