Kolumne

petak, 1. listopada 2021.

Nikola Šimić Tonin | Draft epigrama i pjesama Danka Ivšinovića: Talija i ja

  

Draft – nacrt, koncept, izabiranje. Talija - Talija (grč. ΘαλειαTháleia) jedna je od devet MuzaZeusova i Mnemozinina kći. Zaštitnica je komedije i bukolike. Bila je smatrana i boginjom glazbe, plesa i pjesme. Talijino ime izvedeno je od grčke riječi θάλλωthállô = "cvjetati" te ono znači "cvjetna". Epigram je kratka, jednostavna, ali domišljata i u pravilu pamtljiva izjava. Potiče od grčke riječi ἐπίγραμμα epigramma "natpis" koja je ispočetka označavala natpise na javnim zgradama, nadgrobnim spomenicima i drugim objektima, da bi se s vremenom u antici razvila u posebnu pjesničku vrstu. Epigrami najčešće imaju političko ili didaktičko značenje. Razvoj epigrama se posebno može zahvaliti Marcijalovom utjecaju. - Kada se svemu rečenome doda ime Danka Ivšinovića, njegova osobnost… rastopi se ukrućena tvorevina enciklopedijskoga zapisa, njegov savršeni građevinski materijal riječi ziđa neponovljive poetsko-humorističke antologijske uratke.

Kod odabira priče, pjesme,  vodim se za drugim i drugačijim, novim,  izvanšablonskim. Postao sam alergičan na priče i pjesme koje su poput talijanskoga proizvoda, savršenstvo pakiranja, izvana zanatski savršene a unutra bez duše, bez emocije, toliko predvidive, suhoparne u izričaju, vladaju znalački pjesničkom, aforističkom tehnikom, kakvih sam pročitao "mali milijun" okrećem se obradovan uradcima kakve do tada nisam čitao nigdje i nikada, a ove pjesme, epigrami su po meni upravo to, biljeg novog, izvornog, Dankovog, pamtljive, vrijedne čitalačke pozornosti, svoje, po tom svom biljegu, SVOM:

Sadrže elemente kratke priče. Sažetost, zaplet, latentni humor, neočekivani preokret, spajanje poletka i kraja, otvoreni kraj za nasmijati se, više zamisliti nad njima.

Dinamične, sažete poetske slike, jezgrovitih stihova, načinjene neke od njih tzv.  tehnikom tekstopisca, uglazbljive, jer Danko je i glazbenik. Obrađuje suvremene i vječne teme čovjeka koji je proizvod tereta modernog življenja, pakosnog jer ne može promijeniti svijet. Zapravo, negdašnji empata žrtva je vlastitih ambicija odnosno kruga koji i dobrog čovjeka izmanipulira. Uz šapat srca donosi nam teške teme. Stilski ujednačena napetost koja daje energiju, energiju koju rijetko tko posjeduje kao Danko Ivšinović, i malo tko zna i može, svojim pjesničkim i humorističkim umijećem zadržati čitaočevu pozornost do kraja. Neki će reći ovi su epigrami presmjeli, za one čistunce neki i više od toga bez onih točkica, bez ručne… ali takav je Danko. On/kazuje, on se bavi temeljnim pitanjima, načinima osvete životu i društvu koga i u kojem živimo. Posao pisca jeste da pomoću volje i talenta usklađuje kaotičan svijet. Otkriva ključ življenja na našim prostorima, u našoj kući/Zemlji. Pitanja i odgovori koje nam postavlja i daje Danko,  daju nam jednu cjelinu koja je istodobno i prostorna i logička: Ovi epigrami i pjesme metaforički bockaju jer svi imamo bodlje, ali odmicanjem umiremo od hladnoće otuđenja. Zato će nas ova knjiga ugrijati toplinom pronicljivosti, dosjeticama Dankovoga uma i srca. Otkinuto iz pisca i života. Životne i ljudske.

Uvjerite se sami:

Demokracija11: Demokracija je / jedna lijepa / tolerantna dama, / koju jebu / sa svih strana. {11., Demokracija, grč. (demo... + krateo – vlada); Vlada naroda; sloboda uopće}

Veza: Talent je jedan posto, / rad devedeset i devet posto / veza-sto posto.

Kako tko: Hercegovci / gangaju, / Sinjani reraju, / Ličani ojkaju, / Dalmatinci / pjevaju.

Edip17: Edipe, Edipe, / zašto nisi / drugu koju, / jebao ti / mater svoju !!!

{17 Edip- legendarni kralj u starogrčkom gradu Tebi; prema priči ubio oca i oženio se

vlastitom majkom.}

Preporuka: Nema bolje / preporuke / od kuverte / u ruke.

Peh: Kad god / se dočepam / pravog puta, / uvijek se / nađe ptica, / koja mi se / posere na / rever kaputa.

PJESME Eva: Od kada / je Eva / od Adama / primila jabuku / na dar, / promijenila se / i on stvar. / Eva je / navukla gaće / i otada ona / odlučuje kad će. 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.