Kolumne

subota, 17. srpnja 2021.

68. Pulski filmski festival

 

vrijeme: 17.07.2021. - 24.07.2021.
mjesto: Pula

Ovogodišnji Pulski filmski festival održavat će se od 17. do 24. srpnja na 15 lokacija, od kojih su četiri rezervirane za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji tu je 6 hrvatskih i 10 međunarodnih uradaka.

Festival počinje u subotu hrvatskim filmom "Murina", debitantice Antonete Alamat Kusijanović, što je prvo prikazivanje tog filma nakon svjetske premijere na Filmskom festivalu u Cannesu. Inače, u hrvatskom programu je šest filmova od kojih neki dolaze s uglednih europskih filmskih festivala.
 
Ravnateljica Pulskoga filmskog festivala Gordana Restović u srijedu je na konferenciji za novinare istaknula da će u Areni s novim mjerama imati 1500 mjesta, neće se ulaziti s covid putovnicama, nego će biti ograničen broj gledatelja uz poštovanje svih epidemioloških mjera.
 
"U dogovoru sa Stožerom civilne zaštite, kao i prošle godine, poštovat ćemo sve mjere. U Arenu se ulazi s maskom, dolazi se do mjesta gdje se može skinuti i nakon toga pri izlasku u gužvi svaki gledatelj će ponovno morati staviti masku", rekla je Restović i ocijenila da je novi umjetnički ravnatelj Pavo Marinković "donio iskorak tom festivalu i novi filmski rukopis".
 
Ona je novinare izvijestila kako će se pulski filmski festival održavati na 15 mjesta, od kojih su četiri rezervirana za filmski program s više od 90 projekcija, a od filmova u konkurenciji tu je šest hrvatskih i deset međunarodnih uradaka.
 
"Pula baštini nevjerojatnu kulturnu tradiciju u prekrasnom ambijentu. Sigurni smo kako će publika zasigurno prepoznati još jedno festivalsko izdanje koje se održava u vrlo izazovnim vremenima", poručila je.
 
Pulski gradonačelnik Filip Zoričić rekao je da je Pulski filmski festival najvažniji događaj u gradu.
 
"Meni kao gradonačelniku ovo je prvi veliki događaj. Zahvaljujem organizatorima i partnerima na velikom trudu. Mi smo grad filma i ovakav festival koji u svom nazivu ima pridjev 'pulski' je znakovit jer je to naš festival, a ujedno ima karakter nacionalnoga, kao i međunarodnog, svjetskog festivala. Međutim, za nas Festival će uvijek biti pulski jer naši građani žive za taj događaj. Smatramo da je za grad to najvažniji događaj u godini jer je Pula tada na svojevrsnoj svjetskoj pozornici", poručio je Zoričić.
 
Ravnateljica Restović najavila je popratne programe koji počinju u četvrtak u galeriji Srpskoga kulturnog centra izložbom "Marija Crnobori: osluškujući dah publike".
 
U petak će se u kinu Valli otvoriti izložba "Tošo Dabac: barokni kadar Marije Crnobori", nakon koje će se predstaviti knjiga "Vremeplov 5", posvećena glumicama rođenima na području Pule - Lauri Antonelli, Mariji Crnobori i Alidi Valli, te prikazati film Oktavijana Miletića "Barok u Hrvatskoj".
 
Iste se večeri u Galeriji "Makina" otvara izložba "Silvestar Kolbas: Fotokemika i ja". Riječ je o izložbi fotografija proizvodnog pogona i zatečenih predmeta u bivšoj tvornici "Fotokemika" u Samoboru.
 
Pulski filmski festival traje do 24. srpnja. (Izvor: Pula film festival / Hina))

Vezane vijesti:

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.