Kolumne

srijeda, 16. lipnja 2021.

V.B.Z. nagrada za najbolji neobjavljeni roman

 




V.B.Z nagrada – Žiri u sastavu Strahimir Primorac, Vanja Kulaš, Jagna Pogačnik, Drago Glamuzina i Mile Stojić izabrao je 12 polufinalista ovogodišnje nagrade:

 šifra: 11STRANACA

roman: Huk ptičice

  1. šifra: Bedenik

roman: Suicid

  1. šifra: Cvita

roman: Hollywood In

  1. šifra: EVA 2015

roman: Otvorena vrata

  1. šifra: HOUSEMASTER041

roman: Mrtvi kut

  1. šifra: kašivirocvma

roman: Karta u jednom smjeru

  1. šifra: Keti II

roman: Da vrag zna gdje će slomiti nogu

  1. šifra: Kris Kelvin

roman: I ako predugo gledaš u ruševine

  1. šifra: Lukoluna Milera

roman: Na tom Zvrku, jedan krug

  1. šifra: Marul

roman: Vražja trobojnica

  1. šifra: Stjepan Murski

roman: Djeca bijesa

  1. šifra: Škeljzen

roman: Jedno proljeće

Do 20. veljače 2021., do kada je bio otvoren ovogodišnji natječaj, zaprimljena su 142 rukopisa koja ove godine, po sedamnaesti put, konkuriraju za jednu od najvažnijih regionalnih književnih nagrada.

O V.B.Z. nagradi:

Nagrada je utemeljena kao poticaj književnom stvaralaštvu, nakladničkoj djelatnosti i promociji kvalitetnih književnih sadržaja. Rukopisi se šalju pod šifrom kako bi se otvorio prostor i mladim i neafirmiranim piscima, čija su djela, na taj način, u istoj poziciji s već afirmiranim autorima.

Osim novčane nagrade od sto tisuća kuna bruto, autoru pripada i pravo na objavu književnog djela te mogućnost da se roman distribuira u širokoj knjižarskoj mreži.

V.B.Z. pokušava osigurati pobjedničkim romanima i prijevode na velike jezike pa su u posljednje dvije godine dosadašnji pobjednici Katarina, Velika i Mala Olje Knežević i Divljakuša Marine Šur Puhlovski objavljeni i na engleskom jeziku, nedavno je Brdo Ivice Prtenjače objavljeno na njemačkom, a upravo se spremaju još neki prijevodi pobjedničkih romana na velike jezike.

***

Nagradu V.B.Z.-a za najbolji neobjavljeni roman godine od 2002. do 2020. godine dobili su Josip Mlakić za roman „Živi i mrtvi“, Marinko Koščec za roman „Wonderland“ i Jelena Marković za roman „Escajg za teletinu“, Davor Špišić za „Koljivo“, Nura Bazdulj Hubijar za „Kad je bio juli“, Hrvoje Šalković za „Pravi se da ovo nisi vidio“, Svjetlana Gjoni za „Nula nemo“, Predrag Crnković za „Beograd za pokojnike“, Dragan Pavelić za „Proljeće u Karolinentalu“, Aleksandar Novaković za roman „Vođa“, Ankica Tomić za „Naročito ljeti“, Ivica Prtenjača za roman „Brdo“, Marina Vujčić za roman „Susjed“, Lada Vukić za roman „Specijalna potreba“ i Ivica Ivanišević za roman „Knjiga žalbe“, Marina Šur Puhlovski za roman „Divljakuša“, Olja Knežević za roman „Katarina, Velika i Mala“ te Žarko Jovanovski za roman „Pizzeria Europa“.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.