Kolumne

četvrtak, 10. lipnja 2021.

Nakon plovidbe otocima, slavljenički 20. Festival europske kratke priče zatvara proslavljena američka autorica Lydia Davis!

 




U
 petak, 11. lipnja u 20:00 u Vintage Industrial Baru, zagrebačkoj će se publici putem Zooma priključiti dobitnica nagrade Man Booker International, izvrsna autorica kratkih priča, romana, eseja i prevoditeljica Lydia Davis. Davis je poznata po svojim nevjerojatnim i iščašenim mikro pričama pa za kraj naše ovogodišnje priče s njom razgovaraju Luiza Bouharoua i Roman Simić. Više o programu.

Festival ćemo, kao i uvijek, završiti pjesmom pa nakon razgovora s Lydijom Davis, na pozornicu stiže Janez Škof, kultna figura slovenske umjetničke scene, nagrađivani glumac i karizmatični glazbenik koji je svojom harmonikom, glasom i nevjerojatnom energijom otvorio novi svijet poeziji velikog slovenskom pjesnika Dane Zajca.

 

* Zbog epidemioloških mjera, broj posjetitelja je ograničen na 60 pa besplatne ulaznice preuzmite sat vremena ranije, od 18:00 na ulazu u Vintage Industrial Bar.

 

Program na Visu i Hvaru okupio istaknute domaće književnike

Dio programa Festivala europske kratke priče tradicionalno se paralelno održava izvan Zagreba. Ove godine, to su otoci Vis i Hvar, gdje pisce program vodi od 7. do 10. lipnja. Na Visu, u gradu Komiži, u ponedjeljak 7. lipnja pred publikom okupljenom na terasi ispred Kulturnog centra Ivan Vitić, svoje su priče čitali Renato Baretić, Ivica Ivanišević, Senko Karuza, Tanja Mravak i Korana Serdarević. Svaki autor ispričao je neku zabavnu anegdotu iz svojeg spisateljskog života, te čitao svoje priče.

 

U utorak, 8. lipnja, pisce je put odveo u višku Malu Travnu, gdje su se s čitateljima družili i čitali slovenski pisac Andrej Blatnik, te domaći Katarina Brajdić, Staša Aras, Miroslav Mićanović, Robert Mlinarec i Sven Popović.

Isti dan je u Knjižari Fraktura u Zagrebu virtualno gostovala jedna od najčitanijih i najcjenjenijih američkih spisateljica Siri Hustvedt, gdje je sa svojim hrvatskim čitateljima podijelila svoja promišljanja o književnosti te govorila o svojem stvaralaštvu s prevoditeljicom Andom Bukvić.

 

Program 20. FEKP-a u srijedu se paralelno održao i u Zagrebu, gdje su u Klubu Booksi svoje priče čitali Mirjana Dugandžija, Jadranka Pintarić i Edo Popović. U četvrtak će gošća zagrebačkog dijela programa u Knjižari Fraktura biti američka spisateljica Lorrie Moore, a u Muzeju Staroga grada u Starome Gradu na Hvaru s publikom će se družiti Renato Baretić, Andrej Blatnik, Miroslav Mićanović i Jurica Pavičić. 

 

Organizator FEKP-a je Hrvatsko društvo pisaca (HDP), a ostvaruje se u suradnji s Ministarstvom kulture i medija RHgradovima Zagrebom, Hvarom, Komižom, TZ-om Komiže, Staroga Grada, udrugom Platforma, Tradukijem i prostorima kulture u kojima se odvija. Pokrovitelji festivala su PBZ Card, Spar, Coca-Cola i Barcaffe.

 

Za potrebe medijskih objava slobodno koristite fotografije s festivala.

Program 20. FEKP-a pratite i preko live streaminga na YouTube kanala FekpHrvatska.

Više informacija o Festivalu i cijeli program potražite ovdje.

Pratite nas i na Fb stranici.

 

Vidimo se na 20. Fekpu!

Priče vas čekaju!

 

Roman Simić, programski direktor

Vedrana Bibić, producentica festivala

Lidija Krvarić, marketing & PR

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.