Kolumne

srijeda, 12. svibnja 2021.

Ivan Dujmić | Stiglo cjepivo: Krsnamurti-avganistantrans-ivololaribar!

 

Korona došla u Slavoniju…Tunjo niti da se osvrne na koronu, a Mirta zapela za cijepljenje. Lobira kod Tunje da se Tunjo privoli na cijepljenje. “Tunjo, ja mislim da bi trebali ići kod liječnika pa se upisati u red za cijepljenje”. - reče Mirta. “Mirta ne trabunjaj, i ne vjeruj svemu što piše po tarabama. Ja imam svoju medicinu, koje se držim, a ovdje u selu, ako ne vjeruješ idi provjeri kod fratra Ive, smo dulje od 800 godina.” “Sve smo preživjeli: Kugu, sifilis, sušu pa nam šljive nisu rodile. To je bilo najgore, jer te godine nije bilo šljiva za rakiju ispeći. A to je glavni sastojak medicine. Slanina adidas, čvarci, i rakija šljivovica. I nemoj me mantat više sa tim cijepljenjem, i cjepivima.”- odbrusi Tunjo. Dobro Tunjo… ja sutra idem kod liječnika se upisati na popis za cijepljenje. Tunjo i Mirta su bili valjda jedini u selu koji nisu oboljeli od najgore pošasti, a to je nešto sasvim drugo nego Korona virus…Održali su svoj brak, a to je najbitnije i bilo.

Sutradan ujutro Mirta se spremila, i krenula kod liječnika. Stavila je masku na lice, kojoj je prije toga propalila rupu za cigaretu. Navodno je negdje u susjedskim medijima, netko rekao da duhan uništava virus. Kresnula je upaljačem i zapalila smotanu cigaretu. Škiju domaću iz Hercegovine. Od rođe Tunjinog. Tako je preživljavao Tunjo…slao je rođi šverc komerc trasom, rođi slaninu, svinjetinu sa kojom je rođo Hercegovac tjerao susjede i to sa: pršutom, kobasicom, krvavicom, kulenom i kulenovom sekom. Išla je Mirta sa noge na nogu i dimila cigaretu. Dvije smotane škije taman do liječnika, a još dvije za povratak kući. Dobar dan!-pozdravi Mirta medicinsku sestru pri ulasku u ambulantu. Stani malo Mirta…-uzviknu sestra i uperi u Mirtino čelo toplomjer digitalni koji je mjerio temperaturu. Ijuft!? Šta je to?-upita Mirta. “Mjerila sam temperaturu Mirta. Ajde uđi kod liječnika. Došla si vjerovatno kod nas zbog cijepljenja? Doobroo…evo upisala sam te. Imaš sreće. Taman danas nam je stiglo novo cjepivo iz Indije: Krsnamurti-avganistantransfer, ivololaribar… e je*** ga ova zadnja tri slova nisam pročitala. Teže čitam od kad su poslali ova strana cjepiva. Sestra ustade sa stolca i ode pripremiti cjepivo, dok je Mirta otišla i razgovarala sa liječnikom.

Tunjo je nahranio životinje koje je držao, i ostatak prodimljenih kobasica odnio u frižider. Bilo je točno onoliko koliko je planirao, do iduće svinjokolje za prodaju i za njih dvoje. Bilo je i junadi kod Tunje. Stara loza i genetski kod koji je imao upisan Tunjo, su bili maalko drugčijeg sastava. Kako je Tunjo govorio, a Mirta slabije slušala, događalo se da joj Tunjo ponovi po dva tri puta, da se ne treba bojati Korone, kuge, sifilisa, tripera, stidnih uši, buha, tifusa i drugih boleština. Tunjo je plemenita sorta bio. Mirta se je držala toga i nije bila manitulja koja je lorcijala po selu, no ova Korona ju je zbilja malko uplašila. Umirali su u Njemačkoj, Italiji, USA, Engleskoj. Divila se i čudila kako Tunjo to sve podnosi i ne reagira niti ga je briga bila za tu kugu. Navodno je doznao od čovjeka koji je došao u Hrvatsku dan dva prije nego što je utekao virus iz Kine. Taj čovjek je bio Kinez, i bio je trgovac sa drndolaijama, obućom i odjećom…

“Sestro zar sam morala potpisati papir da se odričem pozivanja na odgovornost ukoliko mi se nešto dogodi od cjepiva?” “Al ja znam da je to zato što je HDZ rekao da mora tako. Malo mi je to sumnjivo”…

”Sjedi Mirta" reče sestra medicinska. Znači ne želiš se cjepiti?” 

“Ne. Ne želim! To je prljava ucjena…" odbrusi Mirta. Sestra promrlja kroz masku: 

“Ovo će malko boljeti”… to znači da nećeš smjeti proći pored zaštitara u LIDL-u, Kauflandu, Konzumu i drugima trgovinama, jer će on imati pravo pogledati jesi li cijepljena ili ne. Eto tako…” 

“A znači kurvina posla se igramo…dooobrooo! Budete li me dirali, ja ću poslati Tunju ka vama da vam objasni par sitnica za koji dan. Hvala! Doviđenja.”

Mirta, zapali škiju stvai cigareti kroz rupicu na maski i brzo krenu kući kazati Tunji što je doznala od sestre medicinske.

“Jesam ti rekao Mirta da je to prljava politika. Ha! Ne daju u trgovine ako nisi cijepljena. Makar šta!”- reče Tunjo. 

“Ta makar šta.- reče Mirta”. “Zato te volim Tunjo jer ti vidiš dva koraka prije drugih o čemu se radi”. 

“Mora i medicina nešto imati od toga. Pa ljekarne, pa trgovački putnici, koji prodavaju te laserske digitalne mjerače temperature. Jesi skontala?” Eto to je cijela filozofija oko te Korone.” 

“Tunjo ja ipak najviše volim da me ti paziš."

"Ma Mirta moja…nisam ja od jučer. Malko sam stariji."

A što se tiče propusnice za trgovine imao je Tunjo već sve pripremljeno, jer je rođo iz Hercegovine nabavio dvije za Tunju i Mirtu. Svašta…rekli bi vi! A i ne morate vjerovati ovome. No nije za đžaba Hrvatska toliko generala dala, pukovnika i bojnika. Najgori su bili oni koji su se kur**** sa fakultetima završenim u vrijeme rata. Imamo više liječnika, inžinjera, doktora nauka nego ijedna zemlja. Made in BiH!  Malo nas al nas ima.- govorili su ti”školovani”. Tunjo bi samo pljucnuo na stranu i dodao: “Ko i govana. Ko i govana!”

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.