Kolumne

četvrtak, 1. travnja 2021.

Leontin Čapo Milenić | Jasna Šemiga Pintarić: Stopala na vrelom pijesku


PREDGOVOR

JE LI NAM SUDBINA PREDODREĐENA ILI JE IPAK MOŽEMO MIJENJATI?

Možemo li izbjeći tokove sudbine? Možemo li promijeniti ono što je zacrtano u trenutku našeg rođenja? To su pitanja koja si postavlja Sabina, glavna junakinja novog romana "Stopala na vrelom pijesku", iznimno talentirane autorice iz Šandrovca, Jasne Šemige-Pintarić. Nakon njenog veoma uspješnog romana "Ljubav dolazi kasnije" kojeg bismo stilski mogli okarakterizirati kao erotski ljubavni roman, Jasna nas je iznenadila s novim romanom koji se podosta razlikuje od prethodnoga i žanrovski bi se mogao svrstati u erotski triler. Iako osobno nisam veliki čitatelj niti obožavatelj ljubavnih romana, Jasnin fenomenalno i veoma maštovito napisan roman "Ljubav dolazi kasnije" od prve stranice me oduševio svojom naracijom, emocionalnom obojenošću kao i veoma zanimljivim likovima s kojima sam se mogao lako povezati i strepiti nad njihovom sudbinom sve do zadnje stranice. Ni "Stopala na vrelom pijesku" nisu iznimka, zapravo mogao bih slobodno reći da su čak i veliko poboljšanje i osvježenje za moj književni ukus.

Doista, novi roman ove autorice, baš kao i prethodni, nabijen je velikom dozom erotike i romance, ali za razliku od prošloga, ovaj roman sadrži također i obilježja čistokrvnog trilera, špijunskog i krimi romana, a u određenim scenama, koje su prikazane grafički eksplicitno, čak i horora. Sabina, glavna protagonistkinja romana, od samog početka kao da je rođena pod nesretnom zvijezdom. Ne baš idealno djetinjstvo, nenadana trudnoća, bijeg od roditelja koji joj nisu pružali dovoljno ljubavi, zatim iznimno neugodni događaj u sumnjivom lokalu lošeg glasa Noćna vožnja, kobno poznanstvo s tajanstvenim Erikom koji je zbog toga nemilosrdno ucjenjuje i to na ljudski i moralno najgore moguće načine… tjeraju Sabinu da postane nešto što nikada nije bila - prinudni, ali hladnokrvni ubojica. Je li nesretna sudbina ono što je tjera na nasilne postupke i rješenja i koja je njihova cijena? Jesu li oni jedini način i izlaz iz svih nevolja, tuge i tragedija u koje ona svako malo upada? Postoji li ipak neka nada da će biti bolje i da će je ona ipak moći promijeniti? Usprkos svim tragičnim događajima u njezinom životu, od ubojstava, do iznuda, ucjena, podvođenja, siromaštva, gladovanja i bijega, Sabina i dalje vjeruje u bolje sutra i ne gubi nadu da će jednom ipak pronaći ljubav svojeg života. Hoće li to biti tajanstveni zgodni bogataš Tom? Ili će možda i on biti samo jedan u nizu njenih nesretnih životnih događaja, samo jedna karika u lancu ucjena koje je guraju u prisilno zavođenje, igre strasti i špijunažu? Ili će to biti netko drugi, možda netko nenadan koga joj je namijenila sama sudbina, iako na pomalo okrutan i ironičan način? Sabina će morati biti iznimno snažna da izbjegne tokove nametnute sudbine, pa čak i ako se to ponekad činilo kao borba sa samim vjetrenjačama. A hoće li na kraju uspjeti pobijediti svoju lošu sudbinu i promijeniti i sebe ne samo izvana, nego i iznutra te napokon biti sretna, otkriti ćete nestrpljivo čitajući svaku stranicu ovog iznimno uzbudljivog i odlično napisanog romana.

Pisan u prvom narativnom licu, sada već prepoznatljivim autoričinim primamljivim i nenametljivim, a opet veoma zanimljivim i razigranim stilom, "Stopala na vrelom pijesku" roman su kojim Jasna podiže kreativnu i spisateljsku ljestvicu sve više i više. "Stopala" će kao i "Ljubav dolazi kasnije" nesumnjivo osvojiti srca brojnih čitateljica, ali također i čitatelja žednih sjajno napisanih i opisanih erotsko-ljubavnih scena. I obožavatelji potresnih i dramatičnih priča ovdje će doći na svoje, kao i ljubitelji dramatičnih zapleta i nenadanih preokreta, a da ne govorimo o onima koji uživaju u špijunskim trilerima, u fino serviranoj dozi horor scena, a također i predivnim lokacijama gdje se radnja odvija, kao što su London ili egzotični pješčani balearski otoku Cabrera. Tako mnogo toga pruženog u tako dobro napisanom romanu! Za sam kraj, valja napomenuti i jednu zanimljivost - naša autorica se također i stilski poigrala u ovom romanu te uvela neke zanimljive jezične novotvorenice kao što je npr. kmrkljanje - što bismo mogli opisati kao gunđanje, brundanje ili negodovanje. Odličan posao, Jasna! Tako da s nestrpljenjem očekujemo idući roman koji će nas nesumnjivo opet oduševiti kao što su i sva tvoja književna djela koja si dosad objavila. Leontin Čapo Milenić književnik i magistar hrvatskog jezika i književnosti

Društvo za promicanje kulture "Kvaka",
Jasna Šemiga Pintarić: Stopala na vrelom pijesku
Godina objave 2021.
Roman

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.