Kolumne

četvrtak, 1. travnja 2021.

8. obljetnica kampanje 'Čitaj mi!'


vrijeme: 01.04.2021.

Međunarodni dan dječje knjige (ICBD – International Children's Book Day) obilježava se svake godine da bi se istaknula važnost dječje knjige te potaknula i razvila ljubav prema čitanju. Kao datum obilježavanja izabran je rođendan Hansa Christiana Andersena - 2. travnja. Prilika je to i za obilježavanje osmog rođendana nacionalne kampanje za poticanje čitanja naglas djeci od rođenja 'Čitaj mi!', a središnja proslava održat će se u četvrtak, 1. travnja, u Gradskoj knjižnici 'Franjo Marković' Križevci.

Proslavu će medijski pokrivati Televizija Križevci, uz prijenos uživo na YouTube kanalu Televizije Križevci te uz mogućnost pristupa snimci naknadno i na YouTube kanalu knjižnice. Poveznica na prijenos bit će dostupna na mrežnoj stranici knjižnice 1. travnja 2021.

Ovogodišnja obljetnica održava se u Godini čitanja koju je Vlada Republike Hrvatske proglasila na prijedlog Ministarstva kulture i medija, a u sklopu Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja koja pridonosi razvoju kulture čitanja.

Nacionalnu kampanju zajednički provode Hrvatsko knjižničarsko društvo, Hrvatsko čitateljsko društvo, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatska udruga istraživača dječje književnosti i Hrvatsko logopedsko društvo uz potporu UNICEF-a Hrvatska.

Svake godine jedna od nacionalnih sekcija IBBY-ja (International Board on Books for Young People) ima priliku biti pokrovitelj Međunarodnog dana dječje knjige. Ovogodišnju Poruku djeci svijeta napisala je američka sekcija, član IBBY-a od 1960. godine s porukom djeci svijeta „Glazba riječi“, koju je napisala poznata američka spisateljica za djecu Margarita Engle, a dizajnirao Roger Mello, brazilski autor, dobitnik nagrade IBBY-a za 2014. godinu.

Kampanja “Čitaj mi!” objavljuje prijevod Poruke: https://www.citajmi.info/dogadanja/opsirnije/poruka-djeci-svijeta-2021/

Pozivamo sve da se uključe u obilježavanje Međunarodnog dana dječje knjige, a svoje aktivnosti možete najaviti putem mrežne stranice kampanje "Čitaj mi!" https://www.citajmi.info/dogadanja/prijavi/

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.