Kolumne

ponedjeljak, 1. ožujka 2021.

Udruga Mlada pera | Natječaj: Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara

 

Još se ni tiskarska boja nove knjige Vrtuljak u vrtuljku u nakladi udruge Mlada pera nije osušila, a mi krećemo dalje s novim natječajem. Prvi je dan mjeseca ožujka, mjeseca u kojem službeno počinje proljeće, ali i kad se priroda počinje ubrzano buditi. Tako i mi želimo probuditi životinje u nama, odnosno u vama!

Basne su kratke priče u prozi ili stihu s poučnim završetkom u kojima su likovi životinje. Njihova je specifičnost, dakle, što su glavni likovi koji se u njima pojavljuju uglavnom životinje koje imaju ljudske osobine, a završavaju s nekom moralnom poukom koja na kraju može biti izrečena u obliku poslovice. Likovi u basnama, pogotovo oni koji se često pojavljuju, utjelovljuju ljudske osobine koje se smatraju poželjnima, ili nepoželjnima, a koje se u basni obično žele pohvaliti ili pokuditi.


Stoga se u basnama često javlja lukava lija, marljivi mrav, pohlepan vuk, itd. Sudbina likova proizlazi upravo iz ovih njihovih osobina, a iz sudbine likova čitatelj prepoznaje pouku.



U natječaju “Basna je priča prava jer životinja mudrost izgovara!” udruga Mlada pera daje priliku najmlađim autorima da u formi basne izraze vlastite pouke i mudrosti bile one upućene roditeljima, učiteljima, ili sebi samima te možda lakše progovore o temi ili problemu koji je za njih bitan. Mogu izabrati životinju koja će biti odraz njih samih ili pak onih kojima je pouka upućena. Ona može izražavati ljudsku osobinu koju obično nosi u basnama ili pak njoj urođenu osobinu ili sposobnost (letenje, kopanje, plivanje, ronjenje, itd.). Životinja je napretek i veselo čekaju da nađu mjesto u vašoj basni.
 

 

Gorkić Taradi

predsjednik udruge Mlada pera

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.