Kolumne

ponedjeljak, 1. ožujka 2021.

Književne vertikale | Hommage Đorđu Balaševiću


Veliki umetnik, veliki pesnik i nadasve veliki čovek, Đorđe Balašević prerano nas je napustio.

Žitelji Novog Sada, Rijeke, Sarajeva, Skoplja, Beograda, Čačka, Zagreba, Niša, Splita, Banja Luke, Pule... oprostili su se od jednog i jedinstvenog, neponovljivog Đorđa Balaševića na doista dirljiv način i sa potresnim izrazima tuge ali i ljubavi. Ćiro Blažević reče onomad da Hrvatska plaće ćirilicom za pesnikom koji je ostavio neizbrisiv trag u svima nama. U zagrebačkoj Ilici Zagrepčani su umesto i u ime panonskog mornara napisali „Бећарац“ ćirilicom, naravno a i kako bi inače. Novi Sad i Beograd mu je pevao i plakao, i latinicom i ćirilicom, srcem i ljubavlju, zahvaljujući mu za sve ono što nam je svima dao tokom proteklih decenija ne prebrojavajući nam krvna zrnca.

Dok su nas mnogi razdavajali i delili, Đorđe Balašević nas je spajao i sabirao a mi smo mu bili zahvalni, mandarine i plišane zeke su tome neupitni dokaz. O tome da su se njegove pjesme/pesme pevale širom nekadašnje zemlje ne treba ni govoriti.

Stoga, uredništvo časopisa „Književne vertikale“ kao što smo najavili, rešilo je da sledeći, 23. broj bude posvećen velikom pesniku, Đorđu Balaševiću. Želja nam je da se taj broj po svemu vanredni pojavi 12. maja, na dan njegovog rođenja.

Sigurni smo da mnogi među vama poput nas iz redakcije osećaju ogromnu prazninu nastalu njegovim odlaskom i da ste, kao i mi što smo činili ovih dana, na različite načine iskazivali svoja osećanja i sećanja. Hajde da sve te naše emocije i misli prožete osećanjima artikulišemo i saberemo u ovom broju „Književnih vertikala“ u čast velikog pesnika, Đoleta Balaševića.

Stoga, pozivamo vas da svi skupa svojim tekstovima iskažemo sve ono što osećamo, da napišemo i ostavimu za buduća vremena tekstove o tome šta su Đoletove pesme, njegova poezija, njegove šale, njegov primer, njegove reči, njegovi beli plišani zečevi značili za vas, za nas, za naše prijatelje, naše ljubavi. Napišite i pošaljite nam svoje eseje, priče, anegdote ili već ono i kako to nešto osećate.

Najlepše tekstove okvirne dužine od kojih 500-inak reči ili okvirnih 4.000 karaktera, pisanih na jeziku kojim je Đole pevao, na kojem je pisao svoje pesme, na jeziku za koji nam nije bilo bitno kako ga ko zove jer smo ga svi tako dobro razumeli; na svim pismima na kojim se služila njegova lucidna i prkosna panonska vila „dok iznad Novog sada đavo pali svoja kandila“ i vaše ćemo radove objavićti na stranicama časopisa naizmenično sa njegovim nezaboravnim stihovima koje smo voleli, koje volimo i koje ćemo voleti i tako iskazati jedinstvo naših emocija i njegovih stihova.

Svoje radove možete poslati do 31. marta 2021. godine na našu dobro poznatu elektronsku adresu:
knjizevne.vertikale@gmail.com.


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.