Kolumne

subota, 13. ožujka 2021.

Program 'Ruksak (pun) kulture' u Topuskom za djecu i mlade iz potresom pogođenih područja Banovine


vrijeme: 11.03.2021.
mjesto: Topusko

Ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić sa suradnicima posjetile su Topusko i sudjelovale u posebnom programu Ruksak (pun) kulture – umjetnost i kultura u vrtiću i školi za djecu i mlade iz potresom pogođenih područja Banovine.

Nakon godinu dana ponovno je pokrenut program Ruksak (pun) kulture koji je zbog pandemije bio obustavljen. Provedba programa počela je u Lječilištu Topusko ovaj tjedan, a provodit će se do lipnja i od rujna do studenog ove godine.

Istaknuvši važnost poticanja kreativnost djece i mladih na području pogođenom potresom, ministrica je izrazila nadu da će im programi na neki način otvoriti srca i razmišljanja prema umjetnost. „Ovako ćemo im barem na jedan dan omogućiti da pobjegnu od svakodnevice i to u umjetnost“, rekla je ministrica. Dodala je kako će se s ovim programom djeca i mladi upoznati s različitim vidovima umjetnosti, a omogućeno im je da se i sama uključe u umjetničko stvaranje.

Državna tajnica Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade Željka Josić istaknula je kako se kroz program senzibilizira djecu i mlade za područje umjetnosti i djeci koja žive u manjim sredinama omogućuje pristup kulturnim sadržajima.

U okviru programa održat će se predstava Plesnoga centra Tala, zatim kazališne predstave Teatra Poco Loco, Boom Teatra, Umjetničke organizacije Punctum, glazbeni program Udruge Moj Svijet te filmski program Udruge Djeca susreću umjetnost. Provodit će se razne radionice poput Dizajnerske početnica Hrvatskog dizajnerskog društva, Alkemije zvuka i glasa, Pozivnice u MUO, Carstva minerala Hrvatskog prirodoslovnog muzeja i RadioTeatara Bajsić. U programu će sudjelovati ukupno 3174 učenika iz 24 osnovne škole. Održat će se više od 100 radionica, 30 kazališnih i 10 plesnih predstava, 10 glazbenih koncerata i 10 filmskih projekcija.

Ruksak (pun) kulture već 8 godina djeci koja žive u manjim sredinama omogućuje pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima. Od 2013. do 2020. godine u programu je sudjelovalo gotovo 35.000 djece i mladih, a umjetničko-edukativne programe Ruksak je donio u više od 250 gradova i općina koji pripadaju tzv. potpomognutim područjima, s niskim indeksom razvijenosti. Profesionalni umjetnici i stručnjaci, studenti umjetničkih akademija uz mentorstvo profesora, djecu vode kroz radionice, prezentacije i ostale programe kazališne, filmske, glazbene, plesne i vizualne umjetnosti, književnosti i baštine.

Kao dopunski program kurikulumu u dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama program su zajednički organizirali Ministarstvo kulture i medija i Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a u ovoj sezoni im se pridružio i Središnji državni ured za demografiju i mlade. (MKiM)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.