Kolumne

utorak, 23. ožujka 2021.

Najuspješniji autori pjesama na provedenom natječaju u okviru programa 'Na tragu pjesnika'


vrijeme: 23.03.2021.

Ove je godine po prvi put organiziran program 'Na tragu pjesnika' u organizaciji Kluba ljubitelja poezije 'Stihom u srce', koji djeluje u Gradskoj knjižnici 'Ivan Goran Kovačić' Karlovac, a u okviru programa proveden je natječaj za najbolju pjesmu.

Cilj programa 'Na tragu pjesnika' popularizacija je i poticanje čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije te okupljanja ljubitelja poezije svih dobnih skupina koji se žele okušati u njezinu pisanju te afirmirati kao pjesnici. Ovim se programom obilježava obljetnica rođenja Ivana Gorana Kovačića, čije ime naša knjižnica nosi od 1963. godine, te Svjetski dan pjesništva.

U okviru programa proveden je natječaj za najbolju pjesmu u kojem su sudjelovale karlovačke srednje škole, afirmirani pjesnici, članovi Kluba ljubitelja poezije "Stihom u srce", polaznici pjesničkog programa "Ozaljski akvarel stiha" te svi zainteresirani ljubitelji poezije.

Prema odabiru članova prosudbene komisije, Mojce Rapo Waite, Brune Vojvodića i Nataše Vojnović, najuspješniji ovogodišnji autori su:
1. Marijan Lončarić s pjesmom "Ponos moje predrasude"
2. Đurđica Marinić s pjesmom "Miran let ka nebu" i
3. Marija Skočibušić s pjesmom "Prsa dječaka"

U okviru programa "Na pragu pjesnika" gost predavač Tomislav Augustinčić održao je virtualno predavanje pod nazivom "Ivan Goran Kovačić". Kroz predavanje je obuhvatio kronološki prikaz Goranovog života i stvaralaštva te kritike poznatih hrvatskih autora o Ivanu Goranu Kovačiću i njegovim djelima.

Tomislav Augustinčić (1992., Karlovac), diplomirani antropolog, etnolog i kulturni antropolog, pjesnik i kritičar. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studij etnologije i kulturne antropologije te studij antropologije na temu "Goranovo proljeće: mjesto i društveno sjećanje u kontekstu pjesničkog festivala". Bavi se kulturnim radom. S Lukom Šipetićem bio je voditelj serije tribina Krnja književnost u sklopu programa Književni budoar kulturnog centra Booksa u Zagrebu. Književnu kritiku piše za portale Booksa.hr, PLAN.et magazin i Aktiviraj Karlovac. Objavljivao je također i plesnu kritiku (blog Plesna kritika) i društvene komentare. Piše poeziju i prozu.

Rukopis "Ipak, zora" nagrađen mu je 2020. godine nagradom Goran za mlade pjesnike, u okviru pjesničkog festivala Goranovo proljeće, koja se dodjeljuje za najbolji neobjavljeni pjesnički rukopis autorima mlađima od trideset godina.

Predavanje možete pogledati na poveznici: https://www.youtube.com/watch?v=0tqrJPl0lio

Zavičajni je odjel Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Karlovac u okviru programa pripremio izložbu u vitrini pod nazivom "Ivan Goran Kovačić – lik i djelo". Izložba će ukratko prikazati život Ivana Gorana Kovačića te njegovu predanost novinarskom i književnom radu, a odabrane osobne fotografije pružit će uvid u njegov privatan život. Postav se može razgledati od 22. 3. do 22. 6. 2021. godine.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.