Kolumne

utorak, 23. ožujka 2021.

Hrvatska književna Panonija III


vrijeme: 25.03.2021.
mjesto: Zagreb

Hrvatska književna Panonija III nastavak je jedinstvenog književnog i umjetničkog programa koji jednom godišnje, u Budimpešti, okuplja relevantne hrvatske književnike i znanstvenike panonskog prostora: iz Hrvatske, BiH, Srbije, Mađarske i Austrije. Ovogodišnja manifestacija će se održati 25. ožujka u prostorijama Društva hrvatskih književnika i putem YouTube kanala i društvenih mreža DHK i Croatice nonprofit Kft.

Organizatori manifestacije su Društvo hrvatskih književnika, Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski i Croatica nonproft Kft. iz Budimpešte, u suradnji sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata iz Subotice, Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj iz Pečuha i HOŠIG-om (Hrvatski vrtić, osnovna škola i đački dom) iz Budimpešte. Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Zbog pandemije koronavirusa i zatvorenih državnih granica, Hrvatska književna Panonija III. nije se mogla održati u predviđenom terminu u Budimpešti, tako da će se provesti na kombinirani način: dio autora i autorica nastupit će uživo u prostorijama Društva hrvatskih književnika u Zagrebu, dok će se dio sudionika javiti putem Zooma.

Ovogodišnji program priređen je pod nazivom „500 godina od objavljivanja Judite Marka Marulića, prvog hrvatskog književnog klasika i europskog humanista.“ Govorit će se o romanu „Marulov san“ Dine Milinovića, o ovoj velikoj obljetnici hrvatske književnosti i kulture uopće, Marulićevoj recepciji u hrvatskim zajednicama izvan Republike Hrvatske te se najaviti obilježavanja ove obljetnice tijekom 2021., ne samo kroz aktivnosti Društva hrvatskih književnika, hrvatskih kulturnih i znanstvenih zavoda iz inozemstva već i Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske koja nizom važnih aktivnosti svraća pozornost na važnost i utjecaj djela hrvatskoga klasika Marka Marulića na suvremenu hrvatsku kulturu i hrvatski jezik. U programu sudjeluju dr.sc. Ružica Pšihistal (Filozofski fakultet u Osijeku), dr. sc. Dubravka Brezak Stamać (ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje), dr. sc. Dino Milinović (Filozofski fakultet u Zagrebu, autor romana „Marulov san“, Zagreb, 2019., urednica Anita Šikić), dr. sc. Stjepan Blažetin (Znanstveni zavod Hrvata u Mađarskoj), Tomislav Žigmanov (Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata), Mato Nedić (Srednja škola fra Martina Nedića, Orašje) i Mirko Ćurić (predsjednik Ogranka Društva hrvatskih književnika, slavonsko-baranjsko-srijemskoga).

Izabrane ulomke romana „Marulov san“ Dine Milinovića, čitat će dramska umjetnica Dunja Sepčić.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.