Kolumne

subota, 6. ožujka 2021.

Martina Bitunjac | Knjiga o Lei Deutsch


Uskoro izlazi iz tiska knjiga povjesničarke Martine Bitunjac, “Lea Deutsch – Dijete glume, glazbe i plesa”


“Lea Deutsch – Dijete glume, glazbe i plesa”
naslov je knjige na hrvatskom jeziku, povjesničarke Martine Bitunjac, koja uskoro izlazi iz tiska.

“Lea Deutsch bila je najpoznatija dječja glumica u Hrvatskoj, tada Jugoslaviji, u međuratnom razdoblju. Kritičari i publika su je smatrali čudom od djeteta – jednom jedinstvenom pojavom na kazališnim daskama. Njezinom smrću u holocaustu nestao je jedan važan dio europskog kulturnog svijeta. Leina tužna životna priča kao i kulturno djelovanje tog otvorenog i dobrog djeteta mogu danas, pogotovo mladima, biti primjer za suživot u toleranciji i miru, rekla nam je Martina Bitunjac.

Knjiga je prvo izašla 2019. godine na njemačkom jeziku u izdavačkoj kući Hentrich&Hentrich pod naslovom “Lea Deutsch – ein Kind des Schauspiels, der Musik und des Tanzes”, a nova publikacija na hrvatskom jeziku izlazi u izdavačkoj kući Srednja Europa i financirana je od Ministarstva kulture Republike Hrvatske i grada Zagreba.

Lea Dragica Deutsch, rođena 18.01.1927. godine. Zagrebačko “čudo od djeteta” tridesetih godina.

“Oduševljavala je publiku upečatljivim pjevanjem i plesom, a novinari su se gomilali oko nje. Mlada je glumica bila proglašena „čudom od djeteta. Prvi je put na kazališnu scenu stala u dobi od samo pet godina, a na kulturnoj je sceni godinama pobuđivala iznimno veliku pozornost. Čak su i najstroži kritičari morali priznati da se pozornicom kretala na začuđujuće prirodan i samopouzdan način.

Sve se promijenilo u proljeće 1941. Unatoč beznadnoj situaciji, Lea i njezina obitelj vodili su neumornu bitku za preživljavanje, sve dok ona, njezina majka i njezin brat naposljetku nisu u svibnju 1943. uhićeni i deportirani u Auschwitz. Nekoć proslavljena glumica izgubila je život sa svega šesnaest godina.

Kratki život Lee Deutsch ne pripovijeda samo priču žrtve holokausta, već i priču iznimne glumice i njezina umjetničkog okruženja. To je priča o borbi za preživljavanje u neljudskim vremenima, o birokratima i zločincima odanima sustavu, ali i o ljudima koji su pokazali građansku hrabrost te se suprotstavili ustaškom režimu.”

“Na naslovnici knjige prikazana je Lea Deutsch na kazališnoj sceni”, stoji u knjizi uz zahvalnost Odsjeku za povijest hrvatskog kazališta Zavoda za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Po skorom izlasku, knjiga se može naručiti putem web trgovine izdavača Slobodna Europa te platiti direktnom bankovnom transakcijom ili pouzećem, po primitku.


Martina Bitunjac,
autorica knjige “Lea Deutsch – Dijete glume, glazbe i plesa” koja uskoro izlazi iz tiska, na Humboldtovom sveučilištu u Berlinu apsolvirala je studij moderne i starije povijesti te klasične arheologije a potom i doktorirala iz područja moderne povijesti na istom sveučilištu kao i na Sveučilištu La Sapienza u Rimu gdje je neko vrijeme na Odsjeku za povijest, religiju i kulturu djelovala kao znanstvena suradnica. Danas je docent na Odsjeku za povijest Sveučilišta u Potsdamu, znanstvenica u Moses Mendelsson centru za europsko-židovske studije i urednica Zeitschrift für Religion und Geistesgeschichte (Časopis za religiju i duhovne znanosti).


Izvor: Hrvatski glas Berlin

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.