Kolumne

utorak, 19. siječnja 2021.

Tri nova naslova Hena coma

 

vrijeme: 18.01.2021.

Nakladnik Hena com za kraj siječnja najavljuje tri nova naslova, kratke priče 'Što smo izgubili u vatri' Mariane Enriquez, psihološki roman 'Doručak' Dinka Mihovilovića, te reizdanje knjige 'Put vrhunskog muškarca' Davida Deide.

Mariana Enríquez (1973.) nagrađivana je argentinska spisateljica i novinarka. Piše romane, kratke priče i eseje, i zamjenica je urednika kulturnog priloga Radar u novinama Página/12. Debitirala je 1995. godine s romanom "Bajar es lo peor", a svjetsku je slavu stekla 2016. godine zbirkom kratkih priča s elementima horora "Što smo izgubili u vatri", koja je prevedena na 20 jezika te je 2017. nagrađena nagradom Premio Ciudad de Barcelona i izabrana za knjigu godine kod niza institucija, portala i tiskovina, poput Boston Globea, PASTE Magazinea i drugih.
 
"Smještene u suvremenoj Argentini, priče Mariane Enriquez mračna su svjedočanstva o zemlji šokantnog nasilja, zastrašujuće nejednakosti i korupcije u kojoj vojna diktatura još uvijek lagodno živi u kolektivnom pamćenju stanovnika", stoji u najavi.
 
"U maniri Shirley Jackson i Julia Cortázara, ispunjene crnom magijom i sablasnim utvarama, ove priče ipak vrve empatijom za one koji su sami i uplašeni. Enriquezine priče povijesno su i klasno osviještene, ali njezini likovi nisu zaogrnuti sentimentalizmom ili komocijom. Makabristički opisi, groteska, crni humor, samo su neke od značajki koje su autoricu potvrdile za jednu od najvažnijih argentinskih autorica 21. stoljeća", dodaje se. Prijevod na hrvatski potpisuje Ela Varošanec Krsnik.
 
Roman "Doručak", drugi iz pera zagrebačkog književnika Dinka Mihovilovića (1986.), slojevita je i potresna obiteljska drama koja progovara i o neizrecivom.
 
Glavna junakinja "Doručka" odrasla je u domu za nezbrinutu djecu. Radnja romana odvija se godinama kasnije, kad je Mia već postala liječnica i zasnovala obitelj. Međutim, njezin najstariji sin Damjan remeti sliku savršene obitelji svojim neprilagođenim ponašanjem – zatvaranjem u sebe i pokazivanjem znakova prikrivene agresivnosti. Problemi koji se s takvim ponašanjem posljedično nagomilavaju i kod kuće i u školi otežavaju Miji borbu s vlastitim demonima, s osjećajem usamljenosti i nepripadanja svijetu u koji se naizgled uklopila. Kad i njezinom sinu zaprijeti boravak u instituciji, Mia će zaključiti da postoji samo jedan način da ga od toga spasi.
 
"Autor zadivljujućom lakoćom ulazi u rakurs ženske junakinje, ekonomičnim jezikom postižući maksimum emocija zbog kojih se ovaj roman još dugo nakon čitanja ne zaboravlja", ističu iz Hena com-a.
 
Hena com ponovno objavljuje i knjigu "Put vrhunskog muškarca" autora uspješnica Davida Deide, u kojoj taj međunarodno priznati američki stručnjak za seksualnu duhovnost istražuje najvažnije teme u životima muškaraca - od posla i obitelji, preko žena i bliskosti, do ljubavi i duhovnosti - te nudi praktičan vodič za muško življenje dosljednosti, autentičnosti i slobode.
 
Iako se od prvog objavljivanja knjige "Put vrhunskog muškarca" puno toga promijenilo u društvu, muškarci svih dobi još se uvijek "nose s izazovima žena, rada i seksualne žudnje", stoji u najavi. Uz novi predgovor što ga je autor napisao povodom 20. godišnjice prvog izdanja, ovaj sada već klasičan vodič za muškarce Davida Deide novim generacijama nudi priliku za razvijanje povjerenja u sadašnji trenutak, uz davanje najboljih verzija sebe ovome svijetu koji se stalno mijenja.
 
Knjigu je preveo s engleskog Nenad Maljković. 

Izvor:Cultunet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.