Kolumne

subota, 16. siječnja 2021.

Četiri nova naslova V.B.Z.-a za početak nove 2021.

 


Nakladnik V.B.Z. u 2021. ulazi s četiri nova naslova, knjigama 'Morpho amathonte' Nade Topić, 'Grand Hotel Europa' Ilje Leonarda Pfeijffera, 'Delfin: O vidljivom i nevidljivom' Aleksandra Prokopieva, te obnovljenim izdanjem bestselera 'Celestinsko proročanstvo' Jamesa Redfielda.

Kako se ističe u najavi, Morpho amathonte naziv je rijetke vrste plavog leptira koji u romanu Nade Topić postaje simbolom intimne potrage i kontemplacije. Osobne priče likova ispisane živim poetskim jezikom nadopunjuju se i isprepliću čineći kompleksnu cjelinu koja zrcali suvremeni trenutak obilježen migracijama, multikulturalnošću, ali i vidljivim i nevidljivim nasiljem.
 
Slojevit i potresan, "Morpho amathonte" ne bježi od surovosti života, ali istodobno donosi i snažnu, oslobađajuću priču o preživljavanju i suosjećanju, stoji u najavi.
 
"Delfin: O vidljivom i nevidljivom" zbirka je priča svestranog makedonskog umjetnika i glazbenika Aleksandra Prokopieva, jednog od vodećih balkanskih postmodernističkih pisaca. Četrnaest priča okupljenih u zbirci nastavlja se na njegovo dosadašnje stvaralaštvo, u kojem uspješno isprepliće karakteristike postmodernističkog pisma s intimističkim zapisima. Pripovjedni svijet Prokopievljevih priča negdje je na granici između različitih svjetova, između realizma i fantastičnog.
 
"Samosvojan i humorističan, erudit bez suhoparnosti, pisac za sve generacije, kako ga kritika naziva, Prokopiev je napisao šarmantnu i duhovitu knjigu koja očarava i pruža jedinstveno čitateljsko iskustvo", ističu iz V.B.Z.-a.
 
"Grand Hotel Europa", roman jednog od najznačajnijih nizozemskih književnika Ilje Leonarda Pfeijffera, druga je njegova knjiga prevedena na hrvatski jezik, nakon romana "La Superba". Riječ je o majstorski napisanoj knjizi o Starome kontinentu na kojemu se nakupilo toliko prošlosti da više nema mjesta za budućnost i gdje se kao najrealnija perspektiva nudi iskorištavanje te prošlosti u obliku turizma.
 
Riječ je o dramatičnom i liričnom djelu o europskom identitetu, nostalgiji i završetku jedne ere. Iznimno hvaljena od europske kritike, knjiga je doživjela i golem komercijalni uspjeh u Nizozemskoj. "Koliko god bio uznemirujući, riječ je o njegovu najboljem romanu, koji mnogi kritičari, ne bez razloga, nazivaju modernim europskim klasikom", stoji u najavi.
 
V.B.Z. je objavio i novo izdanje svjetskog bestselera "Celestinsko proročanstvo" Jamesa Redfielda, koji je nedugo nakon što je 1993. objavljen u Sjedinjenim Državama postao svjetski književni fenomen. Nadahnjujuća je to i zadivljujuća priča o tajanstvenom drevnom Rukopisu pronađenom u peruanskim prašumama koji je potaknuo jednog Amerikanca na iznenadnu odluku da ostavi sve i krene u pustolovinu koja će mu potpuno promijeniti život.
 
Crpeći nadahnuće iz drevne mudrosti, ali i mnoštva suvremenih teorija s područja društvenih i prirodnih znanosti, James Redfield svojim je hvaljenim alegorijskim romanom "Celestinsko proročanstvo", koji pripovjednim i idejnim šarmom neodoljivo podsjeća na djela pisaca poput Richarda Bacha i Paula Coelha, stvorio suvremeni duhovni klasik koji je osvojio srca milijuna čitatelja diljem svijeta.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.