Kolumne

petak, 18. prosinca 2020.

Objavljena slikovnica za učenje ćirilice


vrijeme: 16.12.2020.
mjesto: Rijeka
Udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva objavila je slikovnicu na srpskom i hrvatskom jeziku te latinici i ćirilici, namijenjenu učenju ćirilice za dječji uzrast.

Kako je rekao predsjednik Udruge hrvatsko-srpskog prijateljstva Nikola Ivaniš, ovo je objektivno mali projekt, ali je moralno i simbolički velik. Autor teksta i ilustracija u slikovnici je ugledni crtač stripova i crtanih filmova te karikatura Borivoj Dovniković Bordo. Slikovnica je u obliku stripa s naslovom "Čipko i djed Filip".

Ivaniš je istaknuo da je ovo jedina udruga hrvatsko-srpskog prijateljstva u Hrvatskoj. U sedam godina postojanja doprinijela je jačanju odnosa između dvaju naroda kroz sportske, kulturne i karnevalske sadržaje, rekao je. Naglasio je da je ovakva slikovnica mogla nastati u Rijeci kao kozmopolitskom gradu i luci različitosti.

Direktor Naklade Kvarner, koja je sudjelovala u izdavanju slikovnice, Franjo Butorac, naveo je da je Dovniković doajen crtanog filma, stripa i karikature. Jedan je od osnivača zagrebačke škole crtanog filma, dobitnik više nagrada za životno djelo te izuzetno važan čovjek u svjetskim relacijama, ustvrdio je Butorac.

Istaknuo je da se ćirilica ne bi smjela promatrati u negativnom smislu, jer, kako je rekao, ona nije kriva za počinjene ratne zločine. Ona je bila i hrvatsko pismo stoljećima, zaključio je. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.