Kolumne

nedjelja, 13. prosinca 2020.

Nova knjiga Ive Čičina Mašanskera


Koprivnički novinar i publicist Ivo Čičin – Mašansker, (r.1942.), objavio je novu knjigu – „Slobodan prostor ili kako smo živjeli promjene“ (vl. naklada, 2020.). Riječ je o knjizi kolumni koje je pisao u lokalnom listu uoči hrvatskog obrambenog Domovinskog rata, odnosno stvaranja hrvatske države. Uz kolumne objavio je i veći broj fotografija. 

Čičin, koji je danas u mirovini, a dobitnik je i brojnih nagrada i priznanja za rad u novinarstvu (bio je novinar i urednik Glasa Podravine, Međimurja, Podravke, Feferona, Večernjeg lista, Koprivničkog Magnuma, Vjesnika, HRT-a) već je ranije objavio dvije knjige: „Fotografije“, 2008. i „Vratar u zaleđu, golman u ofsajdu“, 2016., koje su bile i više nego odlično primljene. Organizirao je i nekoliko uspjelih izložbi fotografija. 

Ovaj autor piše o svakodnevnom životu. Može se reći da je svojim kolumnama „zaustavio“ dio povijesti. Prije svega ga zanimaju tzv. mali obični ljudi, dakle oni“, kako u pogovoru naglašava dr. Željko Krušelj, „koje srećemo na ulici, na stubištu svoje zgrade, na utakmicama, na placu ili u omiljenom bircuzu“. 

Oni koji ga bolje poznaju znaju da piše lako i zanimljivo, tako da je u svojoj lokalnoj sredini, ali i šire, uvijek bio rado čitan. 

Na neki način on je „prvak koprivničkog novinarstva“.“Odškolovao“ je i mnoge mlade novinare, a i uvijek je bio na usluzi onima koji su tražili kruh u ovoj ni malo lakoj profesiji. 

O njegovim fotografijama, s kojima je ilustrirao knjigu, Tanja Špoljar je istaknula da su one „snimljene u brzini, u konstantnom kretanju i potrazi za događajem.“ To što je bio Tošo Dabac ili Marija Braut na nacionalnoj razini, to je on na lokalnoj, jer je „ispisao vizualnu biografiju jednog mjesta i njegovih ljudi“. 

Sve u svemu, „Slobodan prostor“ naći će svoje trajno mjesto, prije svega u podravskoj literaturi. 

Mladen Pavković

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.