Kolumne

utorak, 17. studenoga 2020.

Tina Čatalić | Studijski album koji objedinjuje recitaciju i glazbu

 

Premijera performansa, studeni 2019., Čakovec

Zagušljivi dim tročlani je bend iz Čakovca koji traži inspiraciju u svjetovima oko nas i u nama samima. Njihova je glazba mantrično muzičko putovanje s ciljem istraživanja čudesnog, sablasnog, nepoznatog i onog što nam se čini poznato. „Dim“ u nazivu simbolizira promjenjivost i neuhvatljivost. Bend čine Martin Geček (gitara, klavijature), David Lesjak (bas, perkusije) i Nikola Švenda (bubnjevi, perkusije). 2019. izdali su debitantski album Kranjecovi krugovi pakla, instrumentalno glazbeno djelo u trajanju od 53 minute koje obiluje orijentalnim, psihodeličnim i opojnim zvukovima, a ujedno je i bogato simbolikom i sadrži filozofsku pouku koja je pojašnjena u uvodnom monologu albuma, tzv. invokaciji. Članovi Zagušljivog dima autori su i glazbe za razne predstave i performanse, među kojima je i glazba za predstavu Kralj Lear Dramskog studija Dada Kazališne družine Pinklec. Dosad je bend predstavio svoje glazbeno stvaralaštvo u raznim alternativnim klubovima poput Močvare (Zagreb), Medike (Zagreb), Nigdjezemske (Zadar), Kocke (Split) itd. 

Tina Čatlaić rođena je 26. kolovoza 2000. u Čakovcu. 2019. upisuje anglistiku i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Još od nižih razreda osnovne škole osvaja brojne nagrade na literarnim natječajima. Ujedno se bavi i novinarstvom, bila je glavna urednica portala Udruge srednjoškolaca Hrvatske, članci su joj objavljeni na kulturnom portalu Ziher.hr, a pisala je i za alternativni čakovečki klub Prostor. Dugogodišnja je članica Dramskog studija Dada Kazališne družine Pinklec. Objavila je dvije zbirke poezije: Gušenje polikromije (Biblioteka Insula, 2018.) i Muzej lomova (Nagrada Milivoj Cvetnić, 2019.) Sa svojom je poezijom sudjelovala u kolektivnom performansu Noć mračnog cirkusa u Prostoru i Močvari, ali i na raznim tribinama i književnim večerima.  Od 2019. surađuje sa Zagušljivim dimom. 

Album Plava Lily sastoji se od 11 Tininih uglazbljenih pjesama. Studijski album temelji se na glazbeno-poetskom performansu koji su Tina i Zagušljivi dim premijerno izveli u studenom 2019. u Scheierevoj zgradi u Čakovcu u sklopu projekta Nove prakse – sudioničko upravljanje zgradom Scheier. Glazbu je posebno za njene stihove osmislio i izveo Zagušljivi dim, a ona je recitirala vlastite pjesme uz glazbenu pratnju benda (kao gost na albumu pojavljuje se i Marko Zidarić na pjesmama Intro i Noir). Naslovna pjesma Plava Lily nosi priču o traumama iz djetinjstva, o iskustvu bliskom smrti. Cover art stoga je inspiriran  tom pjesmom i njenim motivima, ali i kostimima i maskama koje su članovi benda nosili na premijernoj izvedbi performansa. Ipak, svaka je pjesma na albumu drugačija što se tiče ugođaja i tematike; svaka je pjesma nova priča. Ova je raznolikost postignuta korištenjem različitih instrumenata (električna gitara, bas, klavijature, bubnjevi, perkusije, šargija…) i zvučnim efektima, ali i poigravanjem s tonovima glasa i načinima kazivanja stihova. Album počinje u mračnom, ceremonijalnom tonu koji se zatim mijenja i istražuje razna emocionalna i mentalna stanja. Sve u svemu, Plava Lily je album kojemu je cilj dokazati da su glazba i poezija komplementarne, da različite vrste umjetnosti mogu djelovati u harmoniji, i, naposljetku, uvući slušatelja u svijet emocija, poetičnih slika i osobnih priča koje ne kazuje samo pjesnikinja, nego ih pričaju i glazbenici.




email:

zagusljividimck@gmail.com 

tina.catlaic2@gmail.com 

dodatni linkovi: 

Zagušljivi dim – trinaesterokutno krivnalo (pjesma)
Zagušljivi dim – Facebook stranica
Zagušljivi dim – Bandcamp 

novinski članci i recenzije: 

Zagušljivi dim – Ziher.hr
Zagušljivi dim – Muzika.hr
Zagušljivi dim – Ravno do dna

Zagušljivi dim – Nacional.hr


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.