Kolumne

utorak, 17. studenoga 2020.

Nagrada Janko Polić Kamov dodijeljena Nevenu Ušumoviću za knjigu 'Zlatna opeklina'

 

vrijeme: 17.11.2020.

Ovogodišnja Nagrada Janko Polić Kamov dodijeljena je Nevenu Ušumoviću za knjigu “Zlatna opeklina“ (Sandorf,  Zagreb, 2019).

Dodjela Nagrade odvila se danas, u utorak, 17. studenog 2020. u 12 sati, putem Zoom platforme – snimku dodjele moći ćete pogledati na web-stranici HDP-a (www.hrvatskodrustvopisaca.hr ). Nagrada uključuje brončanu statuu „Kamov ključ“ umjetnika Davora Krelje i novčani iznos od 10 000 kn.
 
Obrazloženje žirija (Nikola Petković, Andrea Zlatar Violić i Velid Đekić):
Dok su Igor Rajki i Boris Beck u romanu Ne bih o tome (2009) pronašli stranu b Bašćanske ploče i udvajajući autorski glas proizveli nesvakidašnje dobro štivo, Neven Ušumović je odlučio udvojiti knjigu kratkih priča (a možda i roman, tko će ga znati) podijelivši ju na stranu a i stranu b kazete (onog pomalo zaboravljenog komada plastike kojega smo u nježnim godinama gurali u kazetofone). Lutajući motivi cjeline teksta su tranzicijski kaos, postsocijalistička farsa, turizam (u Istri) kao grana sviju grana onoga što je ostalo od privrede te nedosanjani snovi mladosti koja je prekinuta ratom, raspadom i rasulom vrijednosti koje su preko noći nestale, a niti jedne fiksne ih nisu uspjele zamijeniti.
Osim što je epitaf anomiji, ova je knjiga intertekstualni i metatekstualni dokument u kojemu se, tehnikom palimpsesta autor odužuje bardovima poluotoka kao što su to Fulvio Tomizza, Vladimir Nazor… dok se mitopoetika narativa gradi na načelima prevrednovanja vrijednosti. Grade se kule u zraku poput tematskih parkova kojima harači Veli Jože, Nijemci u suglasju s lokalnim tajkunima koloniziraju mještane tako dokazujući da je Materada u nama, a 'klinci' zalijepljeni za rock kulturu i glazbu prkose povijesti u nastajanju svojim odnosom prema stvarnosti pokazujući da žele život koji je samo ljudski, ali i odviše ljudski. Pisana izbrušenim, cizeliranim stilom, Ušumovićeva knjiga štivo je samozatajnog erudita koje spada u sam vrh suvremene književnosti te zaslužuje punu pažnju čitateljske publike.     
 
U finale Nagrade Kamov uvršteni su:
Darko Cvijetić. Što na podu spavaš, Sarajevo, Zagreb: buybook, 2020.
Branislav Glumac. Iza ugla, ogledalo, Zagreb: VBZ, 2020.
Stipe Grgas. Zablaće, Zagreb: MeandarMedia, 2019.
Nada Topić. Stope u snijegu, Zagreb: MeandarMedia, 2019.
Neven Ušumović. Zlatna opeklina. Zagreb: Sandorf, 2019.
 
Sva obrazloženja pronađite na stranici: https://hrvatskodrustvopisaca.hr/hr

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.