Kolumne

četvrtak, 29. listopada 2020.

Ujak zemlje siromašne zemljom

 

Nakon kraće bolesti u četvrtak 29. listopada u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar preminuo je fra Vendelin Karačić, u 78. godini života, 61. godini redovništva i 55. godini svećeništva. 

Fra Vendelin Karačić, član Društva hrvatskih književnika Herceg Bosne, preminuo je u svojoj 78. godini života nakon kraće bolesti. Fra Vendelin Karačić, svećenik Hercegovačke franjevačke provincije, esejist, likovni kritičar, pjesnik, rodio se u Gornjem Crnču, općina Široki Brijeg, 18. studenoga 1942. godine. Gimnaziju je pohađao u Zadru i Visokom. Maturirao 1961. godine u Dubrovniku. Teologiju studirao u Sarajevu i Ljubljani.
Za svećenika je zaređen 9. srpnja 1967. godine u Sarajevu. Službovao je na Širokom Brijegu, Zagrebu, Mostaru i Drinovcima. Od 1990. živio i radio na Širokom Brijegu.
Bio je voditelj umjetničkog programa Franjevačke galerije. Na Akademiji likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu predavao je filozofiju umjetnosti od 1997. – 2013. godine. Pisao je eseje i kritike. Bavio se novinarstvom i surađivao je s više listova i časopisa.
Bio je član uredništva časopisa Svjetlo riječi, uredio je više zbornika i drugih publikacija. Do 2013. bio je glavni urednik časopisa za znanost, kulturu i umjetnost, Akademija.
2017. godine proslavio je Zlatnu misu. 50 godina službe Isusu Kristu i narodu.


Objavljene knjige:

- Dosjetke i šale s mirisom tamjana (koautor fra Lucijan Kordić), Zagreb, 1996.; Svjedočanstva vremena (zbirka eseja), Široki Brijeg – Zagreb, 1998.; Šale i bacanije u sjeni zvonika, Široki Brijeg, 2000.; Likovna monografija fra Mirko Ćosić, Široki Brijeg – Mostar, 2004.; Smiješnice i doskočice, zbirka šala, Široki Brijeg 2008.; Odjeci, zbirka pjesama, MH i Franjevačka galerija Široki Brijeg, Zagreb, 2012.; Slikopisi u kamenu, zbirka pjesama, MH i Franjevačka galerija Široki Brijeg, Široki Brijeg, 2012.; Lav i mrav, zbirka pjesama za djecu, u cijelosti popraćena slikovnim prilozima Josipa Mijaića, Franjevačka galerija Široki Brijeg, 2013.; Neograđeni vrta, zbirka pjesama, Briješki pleter, Udruga za očuvanje i promicanje kulturnog prirodnog blaga, Široki Brijeg, 2013.; U mladosti je objavio petnaestak lirskih pjesama u crkvenim listovima i časopisima (Marulić, Crkva na kamenu, Kršni zavičaj…).

Izradio je nacrte vitraja za crkve u Čapljini, Ljubuškom, Turčinovićima, Crnču, Š. Brijegu (sakristija), te u Mostaru (koji su uništeni). Povremeno je slikao. Autor je dvadesetak spomenika braniteljima i ratnim žrtvama.

Fra Vendelina, neki smatraju najvećim intelektualcem u Bosni i Hercegovini a ja ga poznajem i pamtim kao izuzetno staloženu, mirnu i odmjerenu osobu, svećenika koji je uz fra Jozu Pejića najzaslužniji za nastanak i opstanak Franjevačke galerije i Akademije likovnih umjetnosti na Širokom Brijegu. Njihov rad pretvorio je Široki Brijeg u glavno žarište likovne umjetnosti u Bosni i Hercegovini, gdje se nalaze djela nekih od najvećih umjetnika Hrvatske i BiH. Lav Tolstoj, veliki ruski književnik, je zapisao slijedeću misao: „Svaki čovjek može živjeti veličanstveno i u potpunosti osmisliti svoj život ako zna raditi i voljeti: raditi za onoga koga voli i voljeti ono što radi.“ Ta bi misao trebala biti poticaj svakom svećeniku. Fra Vendelin je na taj način živio i kao svećenik i kao redovnik franjevac, i nadasve kao čovjek.

Tija večer / moli se pod murvom / priporuke zaredala Mlada / onim dosad nove nadodala / svetom Anti i Gospo blaženoj po tri Očenaša / otkako joj odvedoše dicu / put daleke Slavonije / di će kruva imat u izobilju… - Fra Vendelin Karačić, iz pjesme „Molenje pod murvom“

Od onih duhovnih do onih koje se tiču svakodnevnog života isprepletene u krševitu krajoliku koji nadopunjuje fra Vendelinovu poeziju: tvrdoća, nemilost i suhoća progovaraju iz svake riječi. Nema tu nježnosti, nema mekoće, nema snovitosti ni suvišnih detalja. Krutost u prikazu zemlje siromašne zemljom, a bogate kamenjarom, surovost i golubija duša BiH čovjeka.

Neka Ti je laka hrvatska gruda fra Vendeline. Ujače. Kako hrvatski puk u BiH iz milja stoljećima zove svoje Franjevce, Fratre.

 

Nikola Šimić Tonin

 


1 komentar :

Unknown kaže...

Laka mu sveta hrvatska zemlja🔔

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.