Kolumne

subota, 31. listopada 2020.

Tri intrigantna nova naslova u nakladi Hena com-a

 


Nakladnik Hena com objavljuje tri nova naslova, roman 'San sela Ding' kontroverznog kineskog pisca Yana Liankea, knjigu 'Profesorova omiljena jednadžba' japanske autorice bestselera Yoko Ogawa i roman 'Spiritisti' erudita domaće književnosti Denisa Peričića.

Roman "San sela Ding" kontroverznog i zabranjivanog autora Yan Liankea jeziva je priča utemeljena na istinitim događajima suvremene kineske povijesti – nekontroliranoj prodaji krvi koja je uzrokovala epidemiju AIDS-a i pogodila stanovništvo cijele jedne pokrajine.
 
Napisan vrlo jednostavnim izrazom koji objedinjuje snažne elemente tradicionalnog pripovijedanja i suvremene prozne postupke, "San sela Ding" napet je i potresan roman koji nosi jasnu kritiku društva, sustava i hijerarhije. Zabranjen u Kini, roman je žestoka satira kapitalizma i korupcije koji je kritika opisala kao briljantno i mučno ali očaravajuće štivo o cijeni napretka.
 
Yan Lianke (Henan, 1958.) svjetski je poznat kineski pisac. U domovini je zbog satirična pristupa u svojim djelima često smatran kontroverznim, zbog čega su mu najbolja djela cenzurirana ili čak zabranjena, no unatoč tome ovjenčan je najvažnijim kineskim književnim nagradama. Piše romane i kratke priče, književne kritike i eseje. Njegovi su najpoznatiji romani "Serve the People!", "Lenin's Kisses, Enjoyment" i "San sela Ding". Svjetsko priznanje stekao je mnogim prestižnim nagradama i nominacijama, poput nagrade Man Booker International, Man Asia Literary Prize ili Franz Kafka Prize. Djela su mu prevedena na više od trideset jezika.
 
"Profesorova omiljena jednadžba" proslavljeni je roman vodeće japanske književnice Yoko Ogawa kojim je odala počast ljepoti matematike te redu i logici brojeva. Intenzivan i jedinstven, ovaj roman ukazuje i na krhkost ljudskog postojanja i na veličanstvenu snagu dobrote i suosjećanja.
 
Roman otvara vrata u magični svijet matematike, brojeva i jednadžbi, unutar kojega se razvijaju nesvakidašnji odnosi između jedne kućne pomoćnice, njezina sina i jednog profesora matematike čije pamćenje zbog nesretne sudbine ne traje dulje od 80 minuta.
 
Originalno i šarmantno štivo koje se čita kao bajka, knjiga "Profesorova omiljena jednadžba" lucidnim je i nepretencioznim jezikom pisano razoružavajuće istraživanje ekscentrične povezanosti koje spretno balansira između hirovitosti i ljubavne boli.
 
Yoko Ogawa (Okayama, 1962.) poznata je japanska spisateljica i autorica vodećih bestselera. Dosad je objavila više od 20 djela: piše romane, kratke priče i eseje. Debitirala je 1988. romanom "The Breaking of the Butterfly". Svjetsku je slavu stekla romanom "Profesorova omiljena jednadžba" (2003.), prvim djelom prevedenim na engleski jezik po kojemu je snimljen i istoimeni film. Njezina djela objavljivana su u The New Yorkeru, A Public Spaceu i Zoetropeu. Dobitnica je svih prestižnih japanskih književnih nagrada. Njezin najpoznatiji roman s japanskog je prevela Mirna Potkovac Endrighetti.
 
U izdanju Hena coma izašla je i nova knjiga "ultimativnog postmodernista i erudita domaće književnosti" Denisa Peričića, "Spiritisti", najavljena kao "proza kojoj je teško odrediti žanr, koja se nalazi na križanju između romana, drame i znanstvenog rada", a u kojoj se "delikatni trenuci povijesti hrvatske književnosti susreću s onostranim, te dobivaju svoje okultne produžetke u suvremenosti".
 
"Gjalski je svoju veličanstvenu novelu 'Ljubav lajtnanta Milića' sazdao na otajnom zapletu da je Milićeva ljubav Anastazija umrla na dan kad je rođena: 29. rujna, zarekavši svog zaručnika da će i on umrijeti 29. rujna – što se i obistinilo. Ali, obistinilo se i nešto drugo: nekoliko desetljeća kasnije Vladimir Vidrić umro je 29. rujna…Fikcija je doista susrela stvarnost! U međuvremenu, djelovali su spiritisti: Petar Preradović, Ksaver Šandor Gjalski, Vladimir Vidrić, Dragutin Domjanić, Fran Galović, Ivana Brlić-Mažuranić, Milan Ogrizović… Čudesan poticaj za Denisa Peričića i njegovu neviđenu romanesknu kombinatoriku i inženjeriju koja je urodila ovim romanom, bitno sazdanim cut-up tehnikom", stoji u najavi.
 
Denis Peričić (Varaždin, 1968.), magistar znanosti i književnosti i profesionalni književnik. Objavi je do sad 30-ak knjiga gotovo svih rodova i žanrova, te osvojio više od 80 književnih nagrada u Hrvatskoj i inozemstvu. Bavi se svim aspektima pisane riječi, od jezikoslovlja do prevođenja. Uz knjige drama, sedam zbirki pjesama, zbirku kolumni i eseja te različite stručne knjige i antologije, objavio je i tri romana. U središtu njegova književnog interesa oduvijek su kratke priče, objedinjene dosad u četiri zbirke. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.