Kolumne

četvrtak, 1. listopada 2020.

Nagrada "Zvonko" 2020.


Između dvadesetak rukopisa pristiglih na natječaj tročlanom se povjerenstvu, u sastavu, Silvija Šesto, dopredsjednica HDKDM-a i suurednica tiskanih izdanja, Petra Pann, prošlogodišnja pobjednica, i Snježana Babić Višnjić, predsjednica i suurednica tiskanih izdanja HDKDM-a, izdvojili u uži izbor tri rukopisa koji su se nametnuli vrsnošću stila i zanimljivim pristupom temi. To su naslovi Gordane Lukačić Totalna zavrzlama, Vanje Obada Jogurt i gospođa Freiman i Krešimira Butkovića Bok, Roko! Sva su se tri spomenuta rukopisa zaslužila naći na knjižničnim policama i na noćnim ormarićima malih čitatelja.

Nakon pomna iščitavanja triju rukopisa prosudbeno je povjerenstvo odlučilo da je ovogodišnji pobjednik natječaja Zvonko, roman Krešimira Butkovića Bok Roko! U tom se malom proznom biseru poklopilo nekoliko aktualnih tematskih aspekata koji zaslužuju našu pozornost, a još više pozornost malih čitatelja. Iako će se mnogi sjetiti nekolicine djela ispričanih iz pseće perspektive, ovaj roman baca drukčije svjetlo na našu stvarnost i neke pojave u našem okruženju – prema psima pomagačima i problemima autistične djece i njihovih obitelji u kompetitivnom društvu koje je izgubilo strpljenje i osjetila za ljepotu trenutka.

Stoga ističemo da ono što je taj roman izdvojio od ostalih nije samo neupitna vrsnost pripovijedanja, niti samo umijeće zaplitanja i vođenja radnje, nego ono što ta priča oslobađa između redaka – poziv da pogledamo iza sebe, na one koji ne mogu držati korak s nama, da pogledamo dolje gdje su naši četveronožni pratitelji koji nas ne prestaju nagrađivati odanošću čak i kad to ne zaslužujemo – riječju, oslobađa se empatija i ljubav prema životu bez obzira na osobine i obličje koje nam je dano rođenjem.  

Autor će biti nagrađen medaljom Zvonko i tiskanjem rukopisa, te će dobiti sto (100) autorskih primjeraka djela na promociji koja će se prirediti u prosincu, ovisno o razvoju okolnosti.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.