Kolumne

subota, 3. listopada 2020.

Književni konkurs/natječaj za kratku pripovjetku

Tema: „Gužva u saobraćaju/prometu“


Uredništvo književnog časopisa
„Književne vertikale“ i biblioteke „Vertikale“  Udruženja nezavisnih pisaca Srbije i  Hrvatsko književno društvo, Ogranak Zadar, pozivaju sve književne stvaraoce iz regiona koji pišu na zajedničkom jeziku da pošalju svoje prozne književne radove posvećene gužvi u saobraćaju/prometu.

Učinilo nam se da bi bilo interesantno da saobraćajna/prometna gužva bude tema za prvi konkurs/natječaj ove vrste. Gužva u autobusu, tramvaju ili trolejbusu, gužva na autobuskoj stanici/kolodvoru ili na stajalištu, gužva pred semaforom, gužva u špicu na kružnom toku, gužva na aerodromu/zračnoj luci, gužva na graničnom prelazu, gužva na pumpi, gužva na rampi, gužva u metrou, u vozu/vlaku... jednom rečju – gužva u saobraćaju koju smo doživeli, o kojoj smo čuli, koju možemo zamisliti ili izmisliti... Šta se sve može dogoditi tokom gužve u saobraćaju? Možemo li sve to nabrojati? Možemo li se prisetiti svega što nam se u takvoj situaciji dogodilo? Možemo li pretpostaviti šta nam se sve može u takvoj situaciji dogoditi , da doživimo ono što još nismo a znamo da je bilo situacija kada smo se nasmejali ali i iznervirali. Možda se neko zaljubio? Hiljadu/tisuću stvari nam se mogu dogoditi, lepe, ružne, šaljive, tužne, tragične... obične pa i neobične, i one nesvakidašnje ali i one koje doživljavamo svaki bogovetni dan. Sigurno bar jedna od svih tih dogodovština zavređuju da budu zabeležene i književno uobličene. Učinimo to, opišimo stvarni ili tek mogući događaj u kratkoj priči ograničenoj na 505 reči, ni jednoj reči više ali ni manje, naslov ne računamo u ovih 505 reči. 

Zainteresovani književni stvaraoci iz regiona i rasejanja svoje neobjavljivane kratke priče veličine 505 reči napisane na zajedničkom jeziku južnoslovenskih naroda na azbučnom ili abecednom pismu (sa obaveznim dijakritičkim znacima: ć,č,dž,š,đ,ž u slučaju korišćenja abecednog pisma i sa razmakom iza tačke/točke, odnosno zapete/zareza, i to ne više od jednog slovnog znaka/karaktera) mogu slati na adresu:  konkurs.505.sacrtom@gmail.com

Uz radove obavezno je u istom dokumentu dostavi i kraću bio-bibliografiju sa kontaktima (do okvirnih 200 reči). Radovi se šalju u word.doc ili word.docx zapisu, font Georgia velečina slova 11. 

Podvlačimo, priče, bez naslova moraju imati tačno 505 reči, ni reč manje, ni reč više. 

Pod neobjavljenom pričom smatra se ona priča koja nije u celosti objavljena u zbirkama, časopisima ili na književnim sajtovima u štampanoj ili elektronskoj formi. 

Slanjem svojih radova, autor daje saglasnost da poslati rad odnosno radovi budu objavljeni u zbirci  ili časopisu. Za objavljene radove organizatori konkursa/natječaja i izdavači ne obezbeđuje honorar niti obezbeđuje autorski primerak te se istovremeno odriče autorskih prava u delu naknade za objavljivanje istih. Prava izdavača na osnu saglasnosti autora ističu objavljivanjem zbornika odnosno časopisa.

            Rok za podnošenje priča na konkurs/natječaj je 30. novembar/studenog 2020. godine

Regionalni petočlani žiri koga će imenovati oba udruženja/udruge će sačiniti širi izbor radove koji će ući u zajedničku tematsku zbirku/zbornik do 31. prosinca 2020. godine. Uži izbor biće sačinjen do 15. januara/siječnja 2021. godine a proglašenje rezultata obaviće se do 31. januara/siječnja 2021. godine.

Autori tri najbolja književna rada biće na svečanoj promociji nagrađeni diplomom dok će ostali selektirani autori dobiti zahvalnice a uvršteni u uži izbor diplome. 

Organizatori konkursa/natječaja, priređivači i izdavači zbirke/zbornika ne odgovaraju za povredu autorskih prava od strane pojedinaca koji učestvuju na konkursu/natječaju.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.