Kolumne

utorak, 1. rujna 2020.

Udruga Mlada pera | Radionice saznanja, igara i šala u vrijeme Dječjeg Zrinski Art Festivala



U sklopu 5. Zrinski Art Festivala po prvi put će se održati i Dječji Zrinski Art Festival pod dirigentskom palicom Udruge Mlada pera iz Čakovca. Sva četiri dana trajanja ZAF-a, između 10 i 18 sati, održavat će se dječje radionice u atriju Starog grada u Čakovcu i  Muzejsko-informativnom centru (MIC), a između radionica za djecu organizirana je crtaonica. Dok će djeca kroz zabavu, igru i crtanje saznati i poneku korisnu, možda čak i pametnu stvar roditelji mogu razgledati izložbe i programe 5. Zrinski Art Festivala.
U četvrtak, 03.09. s početkom u 10,30 sati predsjednik Udruge Mlada pera Gorkić Taradi održat će radionicu Kako nastaje slikovnica.
Radionica Kako nastaje slikovnica? objasnit će sve korake u nastajanju slikovnice i pokazati i dokazati djeci da autori slikovnica mogu biti (i jesu!) upravo oni sami! Naime, u jednoj anketi provedenoj od strane udruge među prvašićima došlo se do zaključka kako su oni uvjereni da slikovnice pišu “stari ljudi, čak preko 25 godina, a ima i onih jaaaaako starih, preko 40 godina!” Saznat će da postoje autori slikovnica njihovih godina i štoviše, na radionici će izraditi svoju slikovnicu!

03.09. u 16:00 sati  i 04.09. u 10:30 sati Matija Bobek održat će radionicu Zagonetno drvo. Radionica Zagonetno drvo  interaktivan je  i ekološki održiv projekt unutar kojeg se kroz pedagoške metode stvaraju igračke od drveta i ostalih prirodnih materijala pronađenih u okolišu. Igračke su izrađene ručno, premazane i polirane lanenim uljem. Radionice su namijenjene  za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi koja će kroz istraživačku igru, pripovijedanje i promišljanje razvijati svoj kreativni impuls i učiti rukovati elementima iz prirode od raznobojnih i neobičnih drvca, ukrasnih tikvica, žireva ili pak kućice bube koja živi na hrastu ceru. U petak u 13,30 crtač, dizajner, fotograf, filmaš, animator i pjesnik Davor Schunk nastupa kao autor stripova u radionici Kako uokviriti strip van okvira? 

Cilj ove radionice autorskog stripa je potaknuti stvaralaštvo u vizualnim komunikacijama kod mladih. Strip je priča u priči: riječ+crtež (pokretna, uvijek drugačija ‘slika’). Škrti, duhovit, aktualan tekst s porukom (može i poukom!) i dobrom, gibljivom poantom supomognut sa što jasnijim, psihološkim crtežom. Zatim je 04.09., petak, u 16,00 sati na redu radionica Što je bilo prije – crtež ili priča? Poput vječnog pitanja što je bilo prije, kokoš ili jaje u interakciji s djecom pokušat ćemo odgovoriti što je bilo prije – crtež ili priča? Crteži iz kamenog doba u Romualdovoj špilji u Istri ili figurativna paleolitička umjetnost (prikaz čovjeka ili životinje) i nefigurativna (oblici znakova i simbola) u Altamiri rekli bi da je crtež, ali zato što onda još nije postojalo pismo, no kako je danas?  U subotu, 05.09. u  10,30 sati odredio je Zmajček Pozojček za promociju slikovnice Tajne priče Zmajčeka Pozojčeka. Promocija slikovnice održat će se u Muzejsko-informativnom centru (MIC) odnosno ako vrijeme dozvoli i oko Starog grada u Čakovcu uz performans djece s roditeljima pri čitanju priča iz slikovnice na “autentičnim” mjestima Staroga grada. Zmajček Pozojček iznenađuje djecu slikovnicom! Dakle, djeco, recite roditeljima da vas prijave za čitanje jedne priče iz slikovnice i slikovnica je vaša! Prijaviti se možete na email udruga@mlada-pera.medjimurje.info! Zmajček Pozojček dočekivat će vas na ulazu u Stari grad, voditi vas od jednog do drugog mjesta čitanja priča, čitačima uručiti slikovnicu, a ako se netko poželi fotkati s njim, jedva čeka, voli pozirati kao i svi zmajevi! Također u subotu, ali u 16 sati ilustrator Mario Vadlja iz Fantasy Factory na radionici Kako jednom ilustracijom prenijeti bit priče? priča o ilustriranju, a onda djeca imaju zadatak da naprave ilustraciju za jednu priču iz slikovnice koju ćemo pročitati i usporediti s ilustracijom iz slikovnice. Zadnjeg dana, u nedjelju 06.09.s početkom u 10,30 sati na radionici Kako životinje govore? uz interakciju s djecom odgovaramo na pitanje kako se glasa koja životinja, a zatim u basnama životinjama dajemo moć govora – ususret literarnom natječaju Udruge Mlada pera za 2021. godinu. I za rastanak  u 16,00 sati program  Svak' je crtat' smio, a najljepši je bio, odnosno biranje tri najcrteža nastalih za vrijeme radionica i u crtaonicama između radionica (želite li biti sponzor za tri .najcrteža, na raspolaganju smo!!!) PS: cijelo vrijeme održavanja radionica i crtaonica osigurano je poštivanje epidemioloških mjera!

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.