Kolumne

utorak, 15. rujna 2020.

Grad Zagreb najavio natječaj za potrebe ustanova u kulturi i novu kulturnu sezonu

 

vrijeme: 15.09.2020.

Grad Zagreb najavio je u utorak raspisivanje natječaja za financiranje programa javnih potreba u kulturi u 2021. čiji će naglasak, kako je rekla pročelnica Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić, biti na programima prilagođenima epidemiološkoj situaciji.

Na konferenciji za novinare održanoj u Muzeju suvremene umjetnosti, Vuković Runjić najavila je raspisivanje Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi Grada Zagreba za 2021. Javni poziv bit će otvoren mjesec dana, a konačni iznos koji će biti izdvojen za prihvaćene prijedloge znat će se nakon donošenja gradskog proračuna u prosincu.
 
"Poziv će biti raspisan od 18. rujna do 19. listopada, a on ove godine, uzimajući u obzir pandemiju koronavirusa, ima neke novosti", rekla je Vuković Runjić. Tako se, kako je napomenula, svi prijavitelji upućuju da predlože programe za koje su sigurni da će ih moći realizirati uz primjenu epidemioloških preporuka. 
"Primjerice, uz prijavu je poželjno predložiti i alternativne mogućnosti održavanja programa, planirati veći broj programskih aktivnosti manjih formata ili, u slučaju muzejske i likovne djelatnosti, manji broj projekata koji će se realizirati tijekom dužeg vremenskog razdoblja", pojasnila je pročelnica. Samostalne umjetnike pozvala je da ostvare što veću suradnju s ustanovama u kulturi, koje će, kako je istaknula, "otvoriti svoja vrata organizatorima iz srodnih umjetničkih područja".
 
Otvorena sva kazališta izuzev Gavelle i Komedije, u studenom se otvara i Lisinski
 
Što se tiče nove sezone gradskih ustanova u kulturi one, kako je rekla, unatoč pandemiji i posljedicama potresa većinom počinju sa svojim programima, dijelom u prilagođenom obliku i "u gostima", dok traje sanacija oštećenja.
 
Tako bi početkom studenoga svoja vrata za posjetitelje trebala otvoriti Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, koja trenutno čeka obnovu. U međuvremenu, Zagrebačka filharmonija, koja koristi tu dvoranu, dio svojeg programa nastavlja održavati na alternativnim lokacijama - u HNK-u, parku Maksimir ili crkvi Uznesenja Svetog križa u Sigetu.
 
Što se tiče kazališta, otvorena su sva, izuzev Gavelle i Komedije, koja još čekaju sanaciju. Kazalište Gavella trebalo bi do kraja ove godine sanirati oštećenja od potresa i početkom sljedeće godine početi sezonu u svojoj dvorani. Nadalje, prema planu, to bi kazalište koncem ove godine trebalo nastaviti izvođenje radova na izgradnji pokusne dvorane, a završetak se očekuje polovicom sljedeće.
 
Zagrebačko kazalište Komedija radi na sanaciji dimnjaka uz dvoranu koji je oštećen u potresu te će se nakon sanacije početkom listopada otvoriti novoj sezoni. Što se tiče kazališta za djecu, Vuković Runjić je naglasila kako ona zbog pandemije ne mogu primati organizirane grupe djece školske i predškolske dobi, ali da sva izvode veći broj predstava za građanstvo, te je pozvala roditelje da povedu djecu u kazališta.
 
Izvijestila je i o radovima na sanaciji kina Europe. Nakon što su početkom lipnja počeli radovi na sanaciji pročelja, u tijeku je izrada projekta za sanaciju krova i interijera, te se početak izvođenja radova očekuje početkom 2021. godine, rekla je.
 
Najavila je i održavanje, ove godine u dvorani Studentskog centra, filmskih festivala Animafest i ZgDox.
 
S radom su počeli i Centri za kulturu, kao i sve Knjižnice grada Zagreba. Još tjedan dana otvoren je poziv "Zagrebačke muze", koji zainteresirani književnici i književnice mogu potražiti na stranicama KIC-a i poslati svoje zagrebačkim potresima inspirirane sinopsise.
 
Gašparović: Otvorili smo izložbu, ali MUO nećemo tako brzo

 
Nadalje, otvorena je i većina muzeja koja nisu stradala u potresu, a oštećene ustanove svoje će programe nuditi na alternativnim lokacijama ili digitalnim platformama. Tako je, primjerice, izložba Lovre Artukovića iz Umjetničkog paviljona prebačena u Modernu galeriju, Arheološki muzej priprema niz programa u prostoru galerije u Petrinjskoj 38, Pavla Hatza 6 i drugim lokacijama, a Školski muzej dio  svog programa odradit će u školama te u Etnografskom muzeju.
 
Jedan od najteže stradalih je Muzej za umjetnost i obrt, koji je označen narančastom bojom ali je u dijelu koji nije oštećen upravo otvorio prvu izložbu nakon potresa, akademskog kipara i ilustratora Svjetlana Junakovića. Ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović istaknuo je kako veći dio posla na sanaciji tek predstoji, a do tada, muzej će se promovirati na digitalnim platformama te putem gostovanja u drugim muzejima, gdje će prezentirati dijelove stalnog postava koji je sad zatvoren za javnost.
 
"Mi smo otvorili izložbu, ali nismo otvorili muzej - muzej nije otvoren i neće se otvoriti tako brzo", kazao je Gašparović. Obnova je u planu sljedeće godine, rekao je, te najavio zasad dogovorena gostovanja u Muzeju Slavonije, Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, riječkom MMSU-u.
 
U samome MUO-u, za listopad se priprema sažeto izdanje izložbe kojom je taj muzej trebao u suradnji s Hrvatskim dizajnerskim društvom u velikom stilu obilježiti 25. godišnjicu otvaranja svojeg stalnog postava. Paralelno će biti otvorena i izložba posvećena obilježavanju 140. godišnjice osnutka MUO-a, te 140 godina od prvog zagrebačkog potresa, pod nazivom "Protreseni MUO". Do konca godine, MUO još planira i izložbu slikarice Koraljke Kovač, kao i događanje koje je Gašparović najavio kao "konzumaciju umjetnosti" - koncept umjetnice Pauline Jazvić. (Hina)

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.