Kolumne

srijeda, 26. kolovoza 2020.

Instalacija heklanih mandala i cvjetića u Muzeju anđela


Instalacija heklanih mandala i cvjetića humanitarne organizacije „Knit a Square Croatia" u suradnji sa samostalnim umjetnikom Željkom Prstecom i Muzejom anđela u Varaždinu. 

Cilj humanitarne kampanje Knit a Square je štrikanje ili heklanje kvadratića za djecu Afrike!  Kvadratići se spajaju u deke, kape i grijače za ruke, a sve kako bi se napuštena djeca koja su većinom već rođena s virusom HIV, ogrnula, osjetila toplinu i brigu koju im svi zajedno, svakim kvadratićem izražavamo.

Broj HIV-om zaražene djece raste dnevno, rađa ih se više od 500 dnevno samo u Južnoafričkoj Republici. Ako pogledamo šire, na cijelu južnu Afriku i ostatak svijeta, brojka doseže 15 milijuna HIV-om zaražene i najčešće napuštene djece.


Kvadratići se rade diljem svijeta. Uključene su mnoge korporacije koje su animirale svoje zaposlenike, razne udruge koje okupljaju različite vrste interesa, domovi umirovljenika, rehabilitacijski centri, škole, vrtići. Svi pronalaze smisao u ovoj idealnoj kombinaciji humanitarnog rada i osobne dobrobiti.

Kvadratići se rade od bilo koje vrste toplog prediva, bilo kojim bodom, bilo koje debljine. Sakupljam ih na kraju svakog mjeseca i šaljem u JAR. Tamo ih žene spajaju za simboličnu naknadu, tako da se dobrobit širi i na druge slojeve društva.  Kvadratić je veličine 20×20 cm s niti od 50cm ostavljenom za spajanje, a dekica se sastoji od 35 komada.

Dio radova iz kampanje Knit a Square Croatia koju je pokrenula Andreja Jagačić, možete pogledati u Muzeju anđela od 27.08. do 02.10. 2020. tj. do dana Anđela čuvara!

Pozivamo sve da nam se u četvrtak 27.08.2020. s početkom u 20:00h pridružite u Rajskom vrtu Muzeja anđela na otvorenju izložbe. 


Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.