ponedjeljak, 6. srpnja 2020.

Drago Štambuk ovogodišnji laureat nagrade DHK 'Tin Ujević'


vrijeme: 05.07.2020.
mjesto: Vrgorac
url: http://www.dhk.hr

Nagradu Društva hrvatskih književnika (DHK) 'Tin Ujević' za najbolju zbirku pjesama objavljenu u razdoblju od svibnja 2019. do svibnja 2020. dobio je Drago Štambuk za pjesničku zbirku 'Angjeo s bakljom, Atahualpa'.

Na natječaj DHK pristiglo je čak 76 novih knjiga poezije, a Štambuk je ovogodišnji Tinov laureat jednoglasnom odlukom prosudbenog povjerenstva DHK za Nagradu „Tin Ujević“.

Nakladnik zbirke pjesama "Angjeo s bakljom, Atahualpa" je Nakladnička kuća Tonimir iz Varaždinskih Toplica.
Svečana dodjela Nagrade "Tin Ujević" održala se u nedjelju navečer ispred pjesnikove rodne kule u Vrgorcu, u nazočnosti izaslanika Ministarstva kulture i predsjednika Republike. Štambuku je nagradu uručio predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović i gradonačelnik Vrgorca Ante Pranić.

Kako je rekla Božica Jelušić u ime prosudbenog povjerenstva, nagrada je stigla u prave ruke, u pravi čas, onome koji s Ujevićem dijeli ljubav za zavičaj, slobodu istraživača i zamah „Vasionca“, sućut za bolne i satrvene duše, i nadasve, strast za jezikom, koju će osjetiti kao „dvije kapi ulja u istome zelju“ i blagovati kao najveći dar poklonjen čovjeku.

Ova je svečanost prava poetska raskoš, i neka Ignis festivus, užgan pjesnikovom rukom, gori u našim srcima, uz zahvalu što smo se smjeli okupiti oko njegova sjaja, kazala je Jelušić.

Drago Štambuk (Selca, Brač, 1950.) hrvatski je liječnik, pjesnik, esejist, prevoditelj i diplomat.

S pola stoljeća spisateljske prakse iza sebe, te erudicijom Europejca koji prigrljuje cijeli svijet i njegovo bogatstvo različitosti, svjedoči kako poezija ima ekspanzivnu snagu univerzalnosti, stoji u obrazloženju stručnog povjerenstva DHK koje je Štambuku dodijelilo Tinovu nagradu,

"Njegove dovršene, cizelirane, jezično izgrađene poetske cjeline, zvučat će dobro prevedene na bilo koji jezik, budući da nose u sebi tajnu ravnovjesja: osjećaji i misli harmoniziraju, surađuju, stvaraju estetski dojam i doživljaj; darivani smo upečatljivim slikama i zrncima mudrosti, koje će jednom posvjedočiti i naše osobno iskustvo. Smisao za detalj, osjećaj za nijansu, lirska paučina u kojoj katkada sijevne bridovit kamen ili ljeskanje mora: to su asocijacije koje ostaju kad sklopimo korice njegovih zbirki, poželjevši pri tom iznova se vratiti nekoj omiljenoj stranici", dodaje se u obrazloženju stručnog povjerenstva DHK. (Hina)

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.