Kolumne

utorak, 9. lipnja 2020.

Pobjednici natječaja Piširiši | 6. potraga za najboljom slikovnicom



Na krilima nade, koja je bila ovogodišnja zadana tema natječaja Piširiši Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade – Kluba prvih pisaca, završila je 6. potraga za najboljom slikovnicom. Slovopisci i slikoznanci ponovno su jedva dočekali povod da oslobode svoju maštovitost svih spona i stvore niz dojmljivih priča i ilustracija koje su se dijelom vrlo izravno i doslovno referirale na zadanu temu, a dijelom neizravno, vrlo kreativno i alegorijski suptilno.

Na natječaj, koji nam se dogodio u izvanrednim okolnostima, prijeteće pandemije, s jedne, i Zemljina nezadovoljstva nama koji je gazimo pa nas protresa potresima, s druge strane, pristiglo je 40 rukopisa i nešto manje ilustracija punih nade u mogućnost drukčijeg sutra. Prosudbeno povjerenstvo (Silvija Šesto, potpredsjednica HDKDM i urednica tiskanih izdanja Društva, Snježana Babić Višnjić, predsjednica HDKDM, te prošlogodišnji pobjednici Dorja Anić, autorica pobjedničkog teksta ”Jedan dan”, i Ivan Stanišić, ilustrator) nakon pomna čitanja i upijanja dojmova pristiglih ilustracija jednoglasno su odlučili da su ovogodišnje pobjednice Kristina Kasumović, za tekst slikovnice ”Melkior i Čuvar svjetla”, i Angela Turkalj, za ilustraciju iste slikovnice. Naše su pobjednice odlučile ove godine udružiti snage i prijaviti se skupa na natječaj, vjerojatno vjerujući u onu – zajedno smo jače. Iako je lijepo, a u ovom slučaju i uspješno, da se dvije umjetničke vizije počnu prožimati u što ranijoj fazi nastanka nove slikovnice, to nije presudilo na osjetljivoj vagi vrlina, nego ono što su u poslanim djelima pokazale: senzibilnost za bajkovitost i fantastiku koja svojom čudesnošću izvrsno odražava našu stvarnost. ”Melkior i Čuvar svjetla” dirljivo je ludistička priča o našem svijetu koji odlikuje zaluđenost artificijelnim i gotovo paničan strah od svega prirodnoga, pa čak i kiše.

Angelina ilustracija pak priču u prvi mah vizualno prizemljuje, nudeći nam jedno moguće viđenje te priče, a s druge nam strane prostire u vrlo vividnim bojama svijet kakav se pokaže kad zatvorimo oči, u svem spektru dodatnih značenja koja smo skloni prezreti svakodnevnom površnošću i utrkom za brzim i plitkim zadovoljstvima i ugodama. A, kako priča kaže, dovoljna je samo jedna klica, jedna dobra slikovnica, da načne naizgled nepromjenjivo i potakne razvoj nekog sasvim drukčijeg svijeta.
Svečana promocija slikovnice i dodjela nagrada, te veselica s pobjednicima natječaja dogodit će se u jesen 2020., o čemu ćemo svekoliko pučanstvo naknadno obavijestiti.

Do čitanja!

Izvor: http://www.casopis-malipero.com.hr/

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.