Kolumne

subota, 23. svibnja 2020.

Književna nagrada 'Anto Gardaš' Vjekoslavi Huljić


vrijeme: 21.05.2020.
mjesto: Osijek

Nagrada 'Anto Gardaš' koju dodjeljuju Društvo hrvatskih književnika i Ogranak DHK u Osijeku dodijeljena je u četvrtak autorici Vjekoslavi Huljić za roman za mlade 'Moj Titanic ne tone'.

Ovogodišnja  nagrada je 14., a organizira svake godine na rođendan poznatog osječkog književnika Ante Gardaša. Kako je rekla književnica Branka Primorac, na natječaj za djela nastala 2019. godine stiglo je 27 romana za djecu ili zbirki pripovijedaka.
 
Diana Zalar, članica povjerenstva za dodjelu nagrade, obrazložila je dodjelu nagrade Vjekoslavi Huljić te istaknula kako je riječ o zanimljivom djelu koje progovara o važnim i aktualnim temama - izbjegličkoj krizi, odlasku mladih iz Hrvatske i raslojavanju obitelji.
 
Dobitnica nagrade Vjekoslava Huljić je rekla da je sretna  što je dobila ovu nagradu jer je s Antom Gardašem svojevremeno 2002. godine imala zajedničku promociju i tada ga je vidjela prvi i posljednji put.
 
„On je za mene ostavio dojam samozatajnog čovjeka, mislila sam da je to posljednji put, ali evo na neki način se vraćam njemu i drago mi je da sam dobitnica nagrade nazvane po njemu. Mislim da je ovdje bila ključna stvar što sam se dotakla teme migranata i iseljavanja naših ljudi. Svi se mi suočavamo s tim problemom i htjela sam reći da jedna pružena ruka i mala gesta dobrote može puno napraviti za svijet“, rekla je Huljić.
 
Dodjelu nagrade organiziralo je Društvo hrvatskih književnika, u suradnji s Gradom Osijekom i Ministarstvom kulture RH. (Hina)

Izvor: Culturnet.hr 

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.