Kolumne

utorak, 28. travnja 2020.

Svjetski dan plesa uz Malu scenu online!


https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiw6ZuRziZRjmrt566TOnR1rKscgRZ0PgCtzP_Ij3GMM2ACd15NxvbRLmvXSXUFsZ43zvGToBF549-3d7Dv1mHcm7t6Q59xvfR-kBXwUu94ExSDpl28yyIKye-UYR4RvuIx9mUIVX4cv8A/s320/Program+Mala+scena+copy.pngU srijedu, 29. travnja Svjetski je dan plesa, a Mala scena će ga obilježiti s dva događaja. Una Matija Štalcar Furač, suosnivačica umjetničke organizacije Škvadra u suradnji s Malom scenom donosi u 18 sati besplatnu radionicu plesa za najmlađe. Nakon pjevačke i lutkarske radionice, koje su izazvale veliko zanimanje naše publike, na redu je i ples! Budite s nama i uživajte!

U subotu, 2. svibnja u 18 sati, a povodom Svjetskog dana plesa, darujemo svojoj publici od 3 godine naviše slavnu maloscensku predstavu Padobranci (ili o umjetnosti padanja) Ivice Šimića.

Padobranci kombiniraju pokret, ples i mimiku, a rezultat su rada ekipe koju, uz Šimića, čine koreografi Larisa Lipovac i Damir Klemenić (ujedno i prva postava predstave), skladatelj Alen Kraljić, kostimografkinja Hana Letica, dramaturginja Nana Šojlev te producentica Vitomira Lončar.


Praizvedba predstave bila je u Bologni u ožujku 2006. godine nakon čega je započelo putovanje po svim kontinentima, najvažnijim pozornicama i festivalima svijeta kao što su Sydney Opera House u Australiji, Barbican centar u Londonu, UK, Kennedy Centar u Washingtonu, DC, SAD, Koenji kazalište u Tokiju. Padobranci su integralno postavljeni i igrani kao dio repertoara u kazalištima na Taiwanu, Hong Kongu, Rusiji, Rumunjskoj, Njemačkoj i u Kini (Mainland) uz domaće umjetnike i najveći su hrvatski kazališni izvozni proizvod.

Kazalište Mala scena prvo je kazalište u Hrvatskoj koje je počelo producirati plesne predstave za djecu još 1997. godine. Zagrljaj Nane Šojlev i Desanke Virant bio je početak, a 1998. slijedili su Duet Zagreb Kima van Der Boona i Ivice Šimića koji je premijeru imao u Amsterdamu. Već 1999. veliki domaći i međunarodni uspjeh doživljava predstava Ja sam ja s kojom Šimić i Lipovac započinju istraživanja koja kulminiraju Padobrancima. Isti autorski tim već 2007. godine radi plesnu predstavu A tko si ti? koja je također obišla festivale u Europi i Aziji. Prošle godine Mala scena se ponovno vraća plesnom kazalištu s Leptirovim pjesmama autorice i redateljice Buge Marije Šimić uz koreografkinju Unu Matiju Štalcar Furač.

Besplatna snimka predstave Padobranci (ili o umjetnosti padanja) bit će dostupna na YouTube kanalu kazališta Mala scena od subote, 2. svibnja u 18 sati do subote, 9. svibnja 2020. godine.

Inicijativa Mala scena online nastavlja se i na Facebook i Instagram stanicama kazališta. Buga Marija Šimić i dalje svakodnevno čita priče za djecu, a Ivica Šimić i Vitomira Lončar javljaju se s aktualnim temama. Nastavljamo i s pjevačkim, lutkarskim i plesnim radionicama.

Ostanite doma uz Malu scenu online i uživajte u prepoznatljivo različitom sadržaju!

Mala scena, prepoznatljivo različito kazalište, s Vama od 1986.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.