Kolumne

utorak, 28. travnja 2020.

Poznati dobitnici 53. nagrade “Grigor Vitez”- najstarije nagrade za domaću književnost i ilustraciju za djecu




Zoran Ferić, Roman Simić, Nada Mihaljević, Manuel Šumberac, Vendi Vernić, Morea Banićević, Nikolina Manojlović Vračar i Jelena Brezovec ovogodišnji su dobitnici Nagrade „Grigor Vitez“ za dječju književnost i ilustraciju koju 53. godinu za redom organizira i dodjeljuje  Savez društava “Naša djeca” Hrvatske. Uz godišnje nagrade koje se dodjeljuju novim izdanjima iz područja dječje književnosti i ilustracije iz 2019. godine, posthumno se dodjeljuje i posebno priznanje „Srebrna ptica“ ilustratoru Ivanu Vitezu za poseban doprinos Nagradi „Grigor Vitez“.

DOBITNICI NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ ZA 2019.
po izboru Stručnog povjerenstva:
  • Književnik Zoran Ferić je osvojio Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za djecu u 2019. u ilustriranoj knjizi SAN LJETNE NOĆI (V.B.Z)
  • Književnik Roman Simić je osvojio Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji tekst za djecu u 2019. u slikovnici JURA I GOSPOĐICA ZAVISSST (Profil knjiga)
  • Književnica Nada Mihaljević je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolji književni tekst za mladež u slikovnici PUTOVANJE U MJESTU (Naklada Ljevak)
  • Ilustrator Manuel Šumberac je osvojio Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u autorskoj slikovnici POTRAGA (Profil knjiga)
  • Ilustratorica Vendi Vernić je osvojila Nagradu „Grigor Vitez“ za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u ilustriranoj knjizi SEDAM MAČAKA (Mala zvona)
DOBITNICI NAGRADE „PTIČICA“ za 2019.  po izboru Dječjeg žirija Nagrade „Grigor Vitez“
  • Književnica Morea Banićević je osvojila nagradu „Ptičica“ u kategoriji za najbolji roman u 2019. za DVOJNIKE U TAMI (Hangar 7)
  • Književnica Nikolina Manojlović Vračar i ilustratorica Jelena Brezovec su osvojile nagradu „Ptičica“ u kategoriji za najbolju slikovnicu u 2019. za OBLAK U ŽUTOM KAPUTU (Evenio)
POHVALA NAGRADE „GRIGOR VITEZ“ za 2019. dodjeljuje se:
  • Morei Banićević za popularizaciju žanra fantastike među mladima u romanu Dvojnici u tami / Zagreb: Hangar 7, 2019.
  • Nakladničkoj kući EVENIO za serijal edukativnih slikovnica: Gospodin Iz i gospođica Po, Gospođica Hoću, Mirko Bjesomirko, Ana i gospodin Strahojed / Tamara Vučković i Tihana Lipovec Fraculj (tekst), Jelena Brezovec (ilustracije)
  • Ivanu Stanišiću za najboljeg debitanta u slikovnici Jedan dan / Zagreb: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Zagreb, 2019.
  • Aljoši Vukoviću za popularizaciju haikua među mladima u zbirci Haiku iz moje kale / Šibenik: Naklada Panda, 2019.
Odluke o Nagradama „Grigor Vitez“ donijelo je Stručno povjerenstvo u sastavu:
Koraljka Jurčec Kos, predsjednica Povjerenstva, muzejska savjetnica i kustosica Hrvatskog biennala ilustracije; Ana Đokić, dopredsjednica Povjerenstva, književnica;  doc.dr.sc. Marina Gabelica, Tomislav Tomić, ilustrator i izv.prof.dr.sc. Dubravka Zima.
„Ovogodišnja 122 naslova za djecu i mladež koje je prijavilo 45 nakladnika za Nagradu „Grigor Vitez“ 2019. ukazuju na veliku produkciju i  jednako veliku želju za njihovim predstavljanjem u javnosti.  Zanimanje za sudjelovanje na natječaju za  najznačajniju godišnju nagradu za najbolja književna djela za djecu i za ilustracije knjiga za djecu ne jenjava, naprotiv, sve je veće.“ – Iz obrazloženja Stručnog povjerenstva o važnosti Nagrade „Grigor Vitez“.
Odluku o Nagradi „Ptičica“ donosi Dječji žiri pod pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao 3 člana i dvije članice, djece u dobi 11-14 godina.
Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri Nagrade “Grigor Vitez”su Knjižnice grada Zagreba i K.D. Vatroslav Lisinski, a prijatelj je marketinška agencija Degordian.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.