Kolumne

četvrtak, 16. travnja 2020.

Kinoteka i Booksa pokreću online filmsko-čitateljski klub


vrijeme: 23.04.2020.
prijava: 21.4.2020.

Zagrebačko kino Kinoteka i književni klub Booksa pokreću online filmsko-čitateljski klub posvećen filmskim adaptacijama, odnosno vječnoj dilemi i izvoru rasprava - je li bolji film ili knjiga prema kojoj je snimljen. Klub s radom počinje na Noć knjige, 23. travnja u 18 sati, a za sudjelovanje se treba prijaviti do ponoći u ponedjeljak, 21. travnja!

Prijave na: booksa@booksa.hr

Sljedećih dana na internetu, a kad se završi pandemija možda i uživo, članovi kluba pokušat će pronaći odgovore na pitanje o tome što treba za dobru adaptaciju, je li to vjernost predlošku ili sloboda interpretacije, je li važno rekreirati priču ili je dovoljno preuzeti neki element, atmosferu, ponavljajući motiv ili prepoznatljivu situaciju.
 
Iako je popularno mišljenje da je adaptacija rijetko tako dobra kao original na kojem se temelji, ne tako rijetko postoje i primjeri gdje nas književni i filmski tekst svaki na svoj način podjednako oduševe, kažu pokretači kluba.
 
Broj polaznika je ograničen pa je za prijavu potrebno poslati kritiku jednog filma snimljenog prema književnom djelu u Twitter formatu (samo 140 znakova).
 
Autori 20 najboljih kritika postat će članovi filmsko-čitateljskog kluba koji će se svaki mjesec sastajati na platformi Zoom, a čim okolnosti dopuste nastavljamo uživo, najavljuju iz Kinoteke.
 
Prvo izdanje kluba počinje "Paljevinom koliba", kratkom pričom japanskog književnika Harukija Murakamija iz zbirke "Slon nestaje" (1993.), koju je južnokorejski redatelj Lee Chang-dong adaptirao u "Izgaranje" (2018), psihološki mystery koji se našao na popisima najboljih filmova proteklog desetljeća.
 
Polaznici će na čitanje dobiti književni predložak, koji je u hrvatskom prijevodu ustupio izdavač te Murakamijeve zbirke, Vuković&Runjić, dok je film dostupan na nekoliko online platformi (MAXtv videoteka, Amazon Prime Video).
 
Sudionici kluba razgovarat će o tome kako izgleda Murakamijev stil pretočen u pokretne slike, što je Lee izmijenio u odnosu na priču te kako motiv spaljivanja koliba funkcionira kod jednog, a kako kod drugog autora.
 
Klub će moderirati voditelj filmskih programa kina Kinoteka Mario Kozina.

Izvor:Culturnet.hr

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.