Kolumne

srijeda, 22. travnja 2020.

Diana Njegovan | Amy Meyerson: "Nebo puno knjiga"


odnosno svijet u kojemu knjige i knjižnica daju smisao

Temu vrijednosti i značenja knjiga i knjižnica u suvremenosti obradila je Amy Meyerson u svom romanu “Nebo puno knjiga” 2018. godine. Riječ je o zanimljivom i poučnom romanu.

Roman naizgled pruža priču o jednostavnom životu Mirande, profesorice povijesti koja uistinu voli svoj posao. Njezin će život prekinuti nenadana ujakova smrt. Iako je to osoba s kojom je odrastala, nisu se vidjeli ni komunicirali šesnaest godina zbog svađe ujaka i njezinih roditelja. Istraživanje tog događaja Mirandi će razotkriti postojanje obiteljskih tajni i poljuljati sigurnost u dosadašnja uvjerenja. Naizgled bliska obitelj vješto krije svoje tajne te postaje nepristupačna. Jedina je mogućnost za spoznati istinu slijediti niz ujakovih zagonetki i tragova, koje je pred smrt ostavio kako bi voljenoj nećakinji razotkrio istinu. Taj niz tragova sastojao se od citata ulomaka poznatih djela, koji su uvijek vodili prema sljedećem koraku dok se istina nije u potpunosti razotkrila.

Roman osim čitanosti, koja je trag za pronalazak istine, nudi i dublje intertekstualne veze. Riječ je o vezi imena protagonistice te knjižnice nazvane “Prosperove knjige”.  Protagonistica Miranda ime je dobila po imenjakinji iz “Oluje” Williama Shakespearea. Zanimljivo je kako Mirandin ujak traži oprost poput Prospera u navedenom Shakespeareovu  djelu. Za spomenuti je kako knjižnica, kao važno mjesto u romanu, daje navedenim intertekstualnim vezama još veći značaj budući da nosi naziv po spomenutome Prosperu.

Zanimljiva intertekstualna pustolovina, koju roman “Nebo puno knjiga” nudi, značajna je zbog ljubavi prema knjigama i znanju koje je Miranda gajila, kao i prema knjižnici koja će postati njezino vlasništvo. Uz traganje za istinom, protagonistica se borila i za spas knjižnice koja je bila pred bankrotom.

Odlučnost, obrazovanost i oštroumnost protagonistice, osigurat će joj uspjeh te promijeniti život. Ona će spoznati istinu, shvatiti prošlost i zakoračiti u budućnost. Potraga za istinom oblikovala je njezin identitet, zbog kojeg će preuzeti nove životne uloge, profesionalne i privatne.

Nema komentara :

Objavi komentar

Hvala na vašem komentaru. Isti će biti objavljen nakon pregleda moderatora.